Uppskattad fikaträff på Ruda Bygdegård

31 augusti, 2023 Läs mera
Uppskattad fikaträff på Ruda Bygdegård

Urban och Anita Törnkvist vid sin Cadillac Sedan de Ville från 1959.

“Alla små samhällen behöver en knutpunkt, en plats där invånarna otvunget och lättsamt kan prata över en kopp kaffe och få en hembakad bulle. När det kommer till att skapa social gemenskap behöver det inte vara så mycket svårare än så…”

Orden ovan är föreningsmedlemmen Krister Malmgrens och han är initiativtagare till det som startade som Motorfika i Ruda Bygdegård där besökarna gärna fick ta med sitt entusiastfordon och visa upp. Initialt var tanken att dessa fikastunder med inriktning på de motorintresserade endast skulle ske under sommaren, men på grund av det allmänt stora intresset kommer träffarna fortsätta hela hösten under namnet “onsdagsfika”.
– Till en början kretsade samtalen runt de fordon som folk tog med sig hit men det tog inte lång tid förrän all världens samtalsämnen diskuterades här, ler Krister. I lilla Ruda känner de flesta till varandra och kanske lyfter de handen och hejar när de träffas i affären men mer än så blir det sällan. Här får de chansen att lära känna varandra.

En helt vanlig onsdagskväll…
Vid tillfället då Innehåll besöker bygdegården för en kvällsfika är det Kristina Wickman som har bakat och Thomas “Otto” Ottosson hjälper henne servera kaffe och dela ut bakverken. Vid lokalens långa dukade bord sitter ett femtontal personer och sorlet som tystnade för några sekunder när vi nykomlingar kom genom dörren har nu återgått till ursprunglig nivå.
– Det brukar komma ungefär tjugo personer varje onsdag och alltid är det någon ny som hittat hit, berättar Thomas. De flesta besökarna kommer från Ruda men vi har även en hel del gäster från Högsby, Fliseryd, Långemåla och Berga vilket är jättekul. Alla är varmt välkomna hit till oss!
Thomas och Kristina är båda med i Ruda Bygdegårds styrelse och de berättar att responsen kring onsdagsträffarna varit väldigt positiv och att folk tycker att det är kul att det händer något i byn. De lovar dessutom att föreningen planerar ytterligare många andra trevliga aktiviteter framöver.
– Det kommer att arrangeras pubkvällar, after work med musikquiz, countryafton, skördefest, söndagscafé med olika teman, pysselkvällar och mycket annat, berättar Kristina. Vi känner att det är viktigt att ha bredd på aktiviteterna för att folk i alla åldrar ska tilltalas av utbudet.

Trivsamt och viktigt
Det råder ett väldigt varmt och välkomnade klimat inne i bygdegården och snart babblar och bubblar Innehålls utsända ikapp med de övriga. Även om samtalen då och då blir allvarliga när oron inför framtiden diskuteras så tar det inte lång tid innan någon i gänget får de övriga att brista ut i skratt. Stoltheten över Rudastolen, Luffarskopan från Ruda Glasbruk och inte minst Erikshjälpens grundare Erik Nilsson går inte att ta miste på och det är fint att uppleva detta forum där det finns möjlighet att lära om den lokala historien och om ett Ruda som alla kanske inte längre känner till. Så mycket gratis kunskap som annars skulle riskera att gå förlorad berättas här och förhoppningsvis lever den därför vidare än starkare.

“King of Fins”
På gårdens parkering står en Cadillac Sedan de Ville från 1959 och väntar på att ägarna Anita och Urban Törnkvist ska fika klart. Paret har ett stort intresse för bilar och under en 13 år lång period har de tillsammans renoverat sin pärla. På grund av denna årsmodells stora fenor på bakskärmarna brukar den kallas “King of Fins” och det är svårt att inte låta sig imponeras av den mäktiga bilen.
– På de bakre fönsterrutorna har vi blästrat in våra landskapsblommor, visar Anita. Sörmlands vackra näckrosor finns på förarsidan som är min, och på Urbans sida smyckar Smålands sköra Linnea glaset.
Lite prat om bilar blev det alltså även denna onsdag i Ruda, men framför allt handlade kvällen om vikten av att träffas för att minnas, prata, skratta samt skapa sammanhang tillsammans, och kanske allra främst om de engagerade eldsjälar som gör dessa träffar möjliga. Vad vore små samhällen utan stora personligheter?

Tags:

Kategori: Nyheter