Unga kommunutvecklare med ambitionen att göra skillnad

13 juli, 2023 Läs mera
Unga kommunutvecklare med ambitionen att göra skillnad

Filippa Skogh, Andreas Gustafsson och Ebba Schön jobbar under tre veckor som kommunutvecklare.

Om uppdraget är att ta reda på vad ungdomar tycker om sin kommun, vem skulle då passa bättre som uppdragstagare än just ungdomar? Denna sommar arbetar Ebba Schön, Filippa Skogh och Andreas Gustafsson som unga kommunutvecklare i Högsby och deras uppgift är bland annat att genom enkäter samt intervjuer utreda vad ungdomar uppskattar med Högsby, men även vad de saknar.

– Vi har redan fått in en stor och bred mängd material och detta ska sedan sammanställas till en visionsfilm som ska öka förståelsen för vad ungdomar anser sig behöva för att trivas ännu bättre i Högsby, förklarar Filippa.
I tre veckor ska trion sommarjobba och de har varit på utbildning och workshops med kommunförbunden för att få inspiration och utbyta råd då även andra kommuner arbetar på liknande sätt.
– Detta är ett bra sätt att skapa delaktighet och inflytande för våra unga, säger handledare Elsa Lindblad. Deras åsikter är viktiga i arbetet att skapa ett mer attraktivt Högsby.
Förutom filmen ska feriearbetarna även jobba fram ett förslag till en startsida som förhoppningsvis kan lanseras till hösten och sedan finnas på alla elevers chromebooks.
– Sidan ska heta Ungnytt och den kommer innehålla lättillgänglig information som till exempel nyheter från kommunen, evenemang, scheman, matsedel och annat som kan vara bra att veta, berättar Ebba.
Under sommaren planerar och genomför Andreas, Ebba och Filippa tillsammans med tre andra sommarjobbare olika aktiviteter för kommunens barn och ungdomar.
– Vi försöker anordna aktiviteter med bredd och variation för att de ska passa så många som möjligt, säger Andreas. För att nå ytterområdena har vi besökt bad-platser i olika delar av kommunen för att på så sätt försöka inkludera fler.
Gruppen vill att alla barn och ung-domar i Högsby kommun ska känna sig välkomna att delta i buffén av aktiviter som finns inplanerade.
– Ingen ska behöva sitta ensam hemma, här finns massor av vänner att hänga med, säger Ebba. Allt är gratis och du kan välja mellan olika femkamper, padelmatcher, fotbollsturnering, quiz och basket. Eller varför inte testa allt!
Elsa är stolt över gruppens driv, prestation och deras vilja att förändra och förbättra. Hon upplever att de redan lärt sig mycket om vikten av planering och framförhållning samt erhållit insikten att det mesta tar mycket längre tid än man först tror.
– Vi lär oss nya saker hela tiden och det känns väldigt fint att få vara med och göra skillnad på riktigt, avslutar Filippa.

 

 

 

Tags: ,

Kategori: Nyheter