TEMA – MÅ BRA

”Så här på hösten känner många ett särskilt stort behov både av massage och att ta hand om sitt själsliv”.
– Kropp och själ hör ihop, säger Ewa Einarsson, mångsidig terapeut från Bockara.
Som en del i Innehålls Må Bra-serie berättar vi i det här numret om två av de företag som är verksamma inom hälso-branschen i kommunen.
Ewa Einarsson driver företaget Ecohälsa sedan år 2006 tar emot i en trivsamt inredd källa på Vetevägen i Bockara.
– Jag och några vänner hade tjejkvällar här först, kokade våra egna krämer och salvor och hade gruppträffar och så hittade vi den här lokalen, berättar Ewa Einarsson.
– Sedan startade jag Ecohälsa här. Jag började med taktil massage, en lättare massage med långsamma rörelser som passar alla.
– Jag har även en mottagning på Hotell Björnbacka i Oskarshamn och jag åker ut och kommer exempelvis ut till olika företag och äldreboenden som Kastanjegården och Mogården. Jag har också ett samarbete med Suvi Hällblad ifrån Blomstermåla, bland annat i samband med kickoffer för företag eller organisationer.
Ewa Einarsson har vidareutbildat sig och breddat sin verksamhet flera gånger om. Hon har utbildat sig till frisk- och skönhets-terapeut och spaterapeut och gör ansiktsbehandlingar, spa-behandlingar, exempelvis med hjälp av så kallade hot stones – varma lavastenar.
– Jag har en stor svart kittel med lavastenar i olika storlekar, som jag värmer upp i vatten, lägger ut på kroppen, sprider värmen, mjukar upp kroppen. Sedan masserar jag med stenarna.
– Nu har jag även paraffinbad för händerna. Om man har ont i händerna doppar man dem i flytande paraffin och låter paraffinet stelna innan man drar bort det och masserar.
Ewa Einarsson har även reikihealing på repertoaren och hon har påbörjat en utbildning hos Terry Evans, för att bli medium och healer. Hittills har hon behandlat övningsklienter.
– I healing arbetar man både med kropp och själ och det hör ju ihop. Folk kan tycka att healing är lite skumt och känna tveksamhet i att det skulle funka, men jag märker att det blir mer och mer populärt. Det handlar mycket om att inte låta negativa tankar ta överhanden.
– Många har blivit så mycket fokuserade på att man måste träna, kanske fyra fem dagar på gymmet i veckan i veckan, men man kan inte bara träna fysiskt utan behöver det själsliga också. Alla behöver en balans mellan vila och att vara igång.
– Det är så många som springer in i väggen med tanke på allt som måste presteras och tvingas till en lång återhämtningstid, kanske flera år, och det är viktigt att mota Olle i grind.
Arbetsgivaren vinner också på att ge sin personal friskvård i form av massage, genom minskad sjukfrånvaro och färre arbets-skador, poängterar Ewa Einarsson.
Hon har behandlingar året runt men säger att det är fullt ös på hösten och vintern.
– Sommaren är ljus och varm och många är lediga och ute på ett annat sätt och träffar folk. Jag tror att många känner sig lite ensamma på hösten och som när det börjar bli kallt får ont i nackar och ryggar.
Ewa hälsotips:
• ”Man kan stressa och vara aktiv, men det är viktigt att få återhämtning också.”
• ”Om du får återkommande värk eller blir förkyld gång på gång, sätt dig ner en stund och tänk efter vad det kan bero på”.
• ”Träna inte bara fysiskt utan även själsligt.”
Klassisk finsk djupgående massage är det som gäller hos Cecilias Kroppsvård i Ruda.
– Ja det är många som vill ha lite hårdare massage, berättar Cecilia Rosell Lindh.
Det var när Cecilia Rosell Lindh gick en påbyggnadslinje i Kalmar till rehabiliteringsassistent som hon började lära sig om massage. Sedan gick hon på Europeiska massageakademin i Norrköping innan hon startade eget hemma i Hornsö i december år 2000.
– Jag var i Mönsterås också på halvtid ett tag, innan jag hittade min lokal här i gamla Moteco i Ruda och här är jag på heltid sedan två år tillbaka.
– Många tänker kanske att det där går väl inte i Ruda, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Jag hade en ganska lång uppstart innan jag fick en bra kundkrets men sedan flera år har jag fullt upp året runt och försöker hålla nere väntetiderna.
Cecilia Rosell Lindhs kunder kommer ifrån ett ganska stort upptagningsområde, hela mellanlänet och det är lika många kvinnor som män. Hon spelar lugn instrumentalisk musik i sitt mottagningsrum men den massage hon erbjuder är inte lika stillsam.
– Den här finska klassiska massagen är mer djupgående än den svenska. Den är hårdare och ibland gör det ont. Vi brukar säga på skoj att ”ont ska med ont fördrivas”, och ibland använder jag armbågen, men kunderna gillar det. De vill att det ska kännas och efter behandlingen känner de sig mjukare.
Massagen kommer ifrån Finland.
– I Finland finns en helt annan tradition när det gäller massage. Där finns nog lika många massörer som det finns frisörer i Sverige, säger Cecilia Rosell Lindh.
Text och bild Fedrik Loberg
Kategori: Nyheter