Strandhugg i Blomstermåla

24 november, 2022 Läs mera
Strandhugg i Blomstermåla
Stans & Press i Blomstermåla är företaget som investerat sig ut pandemin. Vi passade på att göra strandhugg på företaget, med oss hem fick vi en ny syn på det här med smutsig industri…

Företagets VD Marko Tuomaala möter upp oss på kontoret och tar med oss på en rundvandring i lokalerna. Samtidigt passar vi på att fråga lite om hans historia och hur han hamnade här.
– Jag läste el på gymnasiet men har
faktiskt aldrig arbetat en timme med det. Sedan väntade lumpen på Gotland och efter det klev jag in på Press Kogyo i Oskarshamn där jag stannande i 20 år. Tog en snabb tur till Scania på två år innan jag då tillträde här i Blomstermåla som plats-chef. Genom att vi för ett par år sedan blev uppköpta så tillträdde jag också som VD. Så det är min historia kring hur jag idag möter upp er här, kort sammanfattat.

Investerat sig ur pandemin
När dörren till fabriken öppnas slås vi samtliga av hur tyst det är, hur ren luften är och hur ljusa lokaler företaget kan stoltsera med. Plussa på med att allt också är välstädat och rent så ställs vår uppfattning om hur en industri är helt plötsligt på kant! Maskinparken verkar dessutom vara av allra senaste slag.
– Det är mycket som har hänt under ett par år. Pandemin gav en mer hattig vardag med en ojämnare orderingång. I slutet så tvingades vi korttidspermittera men summan av åren med pandemi blev ändå att vi lyckades köra på som vanligt under större delen av perioden tycker jag. Jag har haft en målsättning sedan jag tillträdde här om att uppdatera vår maskinpark till att ligga i framkant inom vårt segment. Allt för att kunna hänga med i konkurrensen och den snabba utveckling som sker där ute. Vi marknadsför oss som en leverantör med korta LED-tider samt med korta leverans-tider och då gäller det också att leva upp till det. Vi är inte ett bolag som ligger på stora orderstockar eller med långa prognoser utan ser till månad och månad. Vi har jobbat mycket med smarta lösningar. Det handlar om allt från vårt ordersystem till beredningssystem. Med 65 000 artikelnummer gäller det att ha koll på allt helt enkelt. Så vi kan med stolthet säga att vi investerade oss ur pandemin helt enkelt.

Personalen ställer alltid upp
Idag finns 15 anställda hos Stans & Press i Blomstermåla och de ligger verkligen inte på latsidan.
– Nu växlar vi upp till 2-skift, allt tack vare vår flexibla personalstyrka som alltid ställer upp för bolaget! Vi försöker arbeta med roterande schema i så hög utsträckning som möjligt för att kunna erbjuda ett variationsrikt arbete. Vi satsar på bra ljus i lokalerna, ren luft och med så lite buller som möjligt och många av våra besökare brukar lyfta just dessa grejer, ” vad tyst det är, så rent” och det värmer såklart.
– Under senaste åren har vi investerat i nya maskiner. Sedan 2016 för ett belopp runt 15 miljoner. En ny fräs inköptes 2019, en ny kantpress för tre miljoner under samma år och nu senast, 2021, investerade vi i en fiberlaserskärmaskin och ett automationslager med 15 fack som vardera håller 3 ton plåt, en investering på runt åtta miljoner. Totalt hanterar vi runt 2000 ton årligen här i Blomstermåla.
– Vi slår oss inte konstant för bröstet och skriker ut hur bra vi är utan gillar att smyga lite mer i det tysta. Vi syns i Mönsteråsmontern på Elmia Subcontractor annars jobbar vi nästan helt med uppsökande försäljning, både härifrån Blomstermåla som från våra två övriga anläggningar som ingår i Stans & Press.

Framtiden då, hur ser den ut?
– Vi ska fortsätta expandera. Laserskurna, kantpressade och svetsande komponenter, valsade koner och cylindrar är några av våra specialiteter. Mindre serier eller eftermarknadsprodukter men också tyngre stålprodukter i lägre antal tackar vi gärna ja till. Jag har lovat ägarna en fördubbling av omsättningen inom en tidsperiod om 3–5 år. Vi ska öka vår försäljning över ett större geografiskt område och där ligger ett viktigt uppdrag på oss säljare såklart. Jag har en vision om att vi om fem år ska dubbla omsättningen. För att nå dit behövs det nyrekryteras och det är en ständigt pågående process.
Vi är alltid intresserade av att få CV skickade till oss, avslutar Marko vårt besök hos Stans & Press i Blomstermåla.

Tags:

Kategori: Nyheter