Sockenrundan

Sally och Isabella var två av dagens fikagäster.
Ibland blir man så där härligt överraskad. När man utan förväntan fyller bilen med
härligt umgänge och tar en oplanerad tur längs Sockenrundan. Vilka pärlor det finns där ute i vår bygd. Häng med oss på några härliga strandhugg längs vägen.
Elsabo Herrgårdscafé
Pampiga Elsabo Herrgård ligger sannerligen vackert inbäddad i grönskande natur vid Älgsjön.
Det stora parkområdet som omfamnar byggnaden och de angränsande betesmarkerna förstärker känslan av lantlig idyll och det är lätt att förstå varför brukspatron P G Tamm på 1910-talet valde denna plats att låta uppföra Herrgården på som morgongåva åt sin fru. Efter Tamms död såldes herrgården till Stiftelsen för sjuka järnvägsmän och kom att användas som sjukhem då omgivningen ansågs vara harmonisk och luften stärkande. Sedan dess har byggnaden använts för rehabiliteringsverksamhet, kurs- och konferenshotell med SPA och flygelbyggnaderna har nyttjats för asylboende.
– Jag fick förfrågan om att bli platschef när andra vågen av flyktingar kom från Ukraina, säger Annelie Camargo Jansson. När det sedan avvecklades berättade jag för fastighetsägaren om min dröm att öppna ett café.
Och vilket café det blev! Det första vi slås av när vi stiger in genom den vackra dörren är själva rymden i hallen. Det är luftigt och högt i tak och våra blickar söker genast av den fantastiska inomhusmiljön. Sedan 2012 har det skett en pågående renoveringsprocess med målet att bevara det gamla och det märks. Inredningen är väldigt smakfull och slår verkligen an en historisk ton. Stuckaturer och möblemang för tankarna till en svunnen tid och de djupa fönsternischerna lockar oss att beundra utsikten från de höga fönstren. Överallt ser vi otroligt vackra detaljer som vi måste stanna vid och det tar oss ett bra tag innan vi äntligen står framför den fantastiska fikabuffén. Här erbjuds du hembakade småkakor, tårtor, maränger samt mjuka kakor och för den lite mer hungrige gästen finns olika sorters matiga smörgåsar. Så snart vädret tillåter öppnas uteserveringen och till sommaren kommer utbudet att utökas med glassförsäljning.
– Vi har världens bästa kunder och många stamkunder, strålar Annelie varmt. Vi märker att allt större sällskap i blandade åldrar kommer hit för att fika och umgås samt njuta av naturen. Tanken är att alla ska känna sig som hemma här, få andas och ladda batterierna. Köp en glass och gå ner till stranden, ta en promenad längs grusvägar förbi betande kor, ta dig tid att lyssna på fågelsången. Ditt besök här ska bli mer än bara en fikastund, det ska bli en upplevelse att komma hit till oss på Elsabo Herrgårdscafé.
Uranäs Blomsterverkstad
Vi färdas genom skogen på en slingrig grusväg och det är svårt att veta exakt vad vi kan förvänta oss när vi äntligen siktar Uranäs Blomsterverkstad som är vårt mål.
Ganska snart inser vi att oavsett förväntansbild så överträffas den av verkligheten. Det är sannerligen inte bara vi som har hittat hit denna dag, parkeringen är nästintill full och på vår väg mot den röda byggnaden möter vi många glada sällskap bärandes på kassar och blomster.
Blomsterverkstaden ligger i ett gammalt sädesmagasin som Lola Oskarsson har renoverat och byggt ut och här finns något för allas tycke och smak. I trädgården hittar du säsongsblommor och odlingar av olika slag samt vackra produkter såsom blomarrangemang, krukor och cortenplåtdetaljer för att smycka din utemiljö. Väl inne i butiken möts du av en härlig mix av bevarad gammaldags miljö och ett brett sortiment av moderna inredningsartiklar. Den lilla affären är fylld från golv till tak med vackra ting som passar till hemmet, trädgården eller som förtjusande presenter och du kan även köpa bröd, ägg, grönsaker, potatis och honung. Från den angränsande cafédelen doftar det ljuvligt av nybakat och fikagästernas sorl och skratt blandas med dovt slammer från bestick och porslin.
På övervåningens loppis kan du fynda och frossa bland en mängd olika begagnade prylar, allt från saftmajor till virkade överkast, och det händer vid mer än ett tillfälle under vårt besök att kunder hittar någonting som slår an en nostalgisk ton.
– Den här gårdsbutiken speglar en livs-stil, säger Lola. Det är så viktigt med en levande landsbygd och framöver kommer det hända mycket roligt och spännande här på Uranäs Blomsterverkstad. För att fira den efterlängtade våren kommer det hållas Vårfestival och i sommar kommer jag att anordna bakluckeloppis samt en liten marknad med inhyrda utställare som visar upp varierande föremål. För den som är intresserad av att lära sig mer om plantering och blomsteruppsättningar håller jag kurser och ger råd och tips. Jag har även en tanke om att ordna musikkvällar då gästerna kan lyssna till lokala trubadurer och avnjuta en god måltid. Jag har så många idéer inför framtiden!
Keramik Unik
Namnet på denna lilla charmiga gårdsbutik säger egentligen allt!
Här säljer Caroline Johansson sina egentillverkade produkter i stengodskeramik, alla unika och skapade med känsla och kärlek.
Främst tillverkar Caroline brukskeramik såsom koppar, skålar, tallrikar, vaser samt ljusstakar som kan förgylla det dukade bordet. I hennes affär kan du också hitta tillbehör och vackra detaljer såsom servetter och fina handdukar som fungerar som trevliga komplement till det handgjorda sortimentet.
– Jag hämtar inspiration från naturen och min önskan är att mina produkter ska bidra med lite extra glädje i vardagen, ler Caroline.
Kärleken till keramik har funnits i hennes liv sedan ungdomen och hon har studerat keramik vid Folkhögskolan i Nässjö. År 2018 köpte Caroline fastigheten i Träthultsmåla och efter en hel del renovering och fix öppnades nuvarande gårdsbutik år 2020. I anslutning till affären finns en tillhörande verkstad utrustad med drejskivor, verktyg och keramikugn. Det är i verkstaden Caroline skapar sina alster men det är också här inne hon lär ut konsten i drejning samt kavling.
– Mina kurser har anpassats efter efterfrågan, berättar Caroline. Populärt just nu är prova-på-tillfället då du får en liten inblick i lerans värld. Du får lära dig om leran, dreja, forma och hämta din färdiga produkt vid ett senare tillfälle då den är glaserad och klar. För den som vill ha lite djupare kunskap om processen från början till slut anordnar jag kurser där vi träffas fyra onsdagar i rad i pass om tre timmar. Tillsammans formar vi då våra verk genom att antingen dreja eller kavla leran och slutligen glaserar vi alstret i ugnen. För den som vill kan det sistnämnda kursupplägget ske under en lördag samt söndag med längre pass per dag istället.
– Alla är varmt välkomna att komma hit och prova, avslutar Caroline.
Kategori: Handla i Högsby, Kultur