Sätter kryddig prägel i Drageryd

15 december, 2022 Läs mera
Sätter kryddig prägel i Drageryd

Sedan slutet på 1800-talet har det bakats bröd i Högsby. När Wickbergs konditorilades ned skapades ett ”nygräddat brödvakuum” i kommunen.
Ändå fram tills att Drageryd Gårdsbageri såg dagens ljus.

I vårt distributionsområde för magasinet finns det så många små pärlor. I detta nummer stannar vi till hos Jane Blomqvist i Drageryd för att prata lokalproducerat bak av alla dess slag.
– Jag har haft samma relation till Wickbergs ”Oslagna” och till dess ”Högsby-limpa” som så många andra, bara namnen på limporna har frestat gommen något
oerhört. Saknaden efter nygräddat bröd har varit stor hos så många kommuninvånare och sommargäster häromkring.

Utbrändhet lade grunden till framtiden
– Jag har alltid tyckt om att baka, en del säger till mig idag att jag nog alltid har haft ”mjöl i själen” men på den tiden bakade jag för familjen men nu på senare dar så inser jag att det redan då också var min terapi, att jag höll på att gå in i den berömda väggen och att kroppen började varna så smått. Sedan så dröjde det inte så länge innan jag brakade in ganska rejält 2013.
– För mig blev smällen brutal och när vardagen slutar att fungera ställs livet inför nya utmaningar. Min trygghet i allt detta som har passerat är att jag aldrig har behövt vara ensam. Min familj har funnits där med förståelse och den varmaste medmänsklighet som du bara kan finna. Samhället har stöttat och jag förstod ganska snabbt hur många vi var med samma problem runt om i landet. Att våga prata om och kring utbrändhet har hjälpt mig mycket och det är något jag vill skicka med till alla, våga prata, sluta skämmas för det är omöjligt att fixa utbrändhet på egen hand, i det tysta…

Bröd, bullar och bakverk i en magisk harmoni
Efter flera år med sjukskrivningar och arbetsprövningar började tankar gro på att göra något i sin egen takt, i ett tempo som Jane själv kunde bestämma över.
– Vem kunde tro att jag skulle hamna här när jag som ung ville bli bilmekaniker. Livet har gett mig chansen att prova på en hel del yrken men nu känns det som att jag har hittat hem för gott. Jag jobbade under flera år på Systembolaget i Högsby och på slutet, innan väggen an-lände, som yrkeschaufför under 12 år, men aldrig någonsin har jag haft det lugn i kroppen som jag har idag.
– Nu har jag haft öppet här i tre månader och allt kunde förverkligas tack vare alla de fantastiska företagare som finns här
i kommunen. Allt det du ser här inne i lokalen är från lokala hantverkare och leverantörer, någonting annat fanns inte. Det var jag också tydlig med i all den ansökningsprocess som följer när man står i startgroparna. Skulle det bli av ville jag använda mig av lokala företagare och så blev det också. Det är tack vare alla dem ni nu ser harmonin i mig och kan köpa allt det goda här över disk. En del av mina älskade grannar brukar skämtsamt säga att de är så tacksamma för att det äntligen
luktar lite gott här i Drageryd och det värmer ett bagarhjärta. Vi har ju en hel del lantbruk runt oss nämligen…

Nära till allt
För Jane är inte bara lokalen närproducerad, hela processen med ingredienser till förpackningar ska ha en lokal prägel.
– Jag bakar bara med kravmärkt eko-logiskt mjöl med fokus på kulturspannmål. Mejerivarorna kommer från Emåmejeriet och alltid egentillverkad marsipan, fyllningar, krämer och såser. Lokala råvaror så långt det är möjligt helt enkelt. Lingonen som finns i vissa produkter har jag plockat själv bland annat. Mitt fokus här är att erbjuda små volymer med lång jästid, 24 timmar, då blir det som bäst. Sedan kryddar jag med att vi på lördagar även håller kondismontern öppen men onsdagar och lördagar finns det alltid nygräddat bröd att inhandla för den som är sugen.

Sociala delen viktig, samtalet
För Jane har satsningen inneburit något mer, nya relationer till människor.
– Så är det verkligen, vilken fantastisk ynnest det är att få möta alla dessa människor. En del kliver in här i pyjamas och badtofflor en lördag bara för att köpa nygräddade frallor och det är så många turister som stannat till. Alla skratt man får över disken är värt så, så mycket.
– Det är stunder som dem man inser att livet blev helt ok ändå. Jag tog mig upp och idag gör jag det varje dag med ett leende. Ända gången jag har gått på en liten nit var väl när jag skulle satsa på surdegsbröd här i bageriet. Det var inte riktigt hemmakunderna förberedda på, de är ju uppvuxna på Oslaget och Högsbylimpan. Så min tänkta storsatsning på surdeg fick krympas till en minivariant, avslutar Jane med ett skratt.

Tags:

Kategori: Nyheter