Nu är dörren låst för gott!

24 november, 2022 Läs mera
Nu är dörren låst för gott!
Butiken med anor, nu ett minne blott! Efter 29 år som ägare av anrika Garpen har nu Gith Jonasson vridit om nyckeln för sista gången.

Hur många av oss har inte en koppling till Garpen? Själv köpte jag min första stereo i butiken 1985, en gigantisk möbel med elektronik av märket Kenwood med de största högtalarna jag någonsin skådat. Stackars mina föräldrar som under kommande år därefter tvingades lyssna på all världens synth på högsta ljudnivå tills håret reste sig i nacken. Lika mycket minnen har jag av att jag och mina systrar varje jul fick ett ”bra att ha när du flyttar hemifrån” paket, inhandlat på Garpen i Högsby. En vackert inslagen kopp med fat av fint slag, inte alltid det roligaste att få när man är tonåring men idag ett uppskattat inslag under kalasen på hemmaplan. Så här är det nog för en hel del av oss, butiken med anor har satt sina spår.

Allt tog sin början
– Vi tog över i oktober 1993. Så 29 år blev det här i lokalerna innan eran nu är över och det är dags att låsa efter mig för sista gången. Det är såklart en blandad känsla i att sluta men ser fram emot att ta hand om barnbarnen, något som släpat under alla år som egen företagare. Att driva Garpen har verkligen varit ett heltidsjobb för oss så det kommer att bli tomt och jag kommer att sakna så många men samtidigt har allt ett slut och något annat en början. Lokalen vi nu står i hade premiär som tryckeri under 1930-talet så den har hängt med väldigt länge och varit ett stående inslag här på Stor-gatan. Boris och Gunilla Karlsson drev verksamheten här innan oss, då var huvud-inriktningen foto och allt runt omkring det men även guld och presenter, tv samt hushållsartiklar kunde inhandlas i butiken.

Provat på lite olika under åren
När vi på Innehåll möter Gith bjuder hon in till fika och vi tar chansen att försöka lära känna henne lite närmare historiskt.
– Det här med företagande fick jag lära mig tidigt i livet. Mamma och pappa drev verksamhet, Högsby Elektriska, som också låg här på Storgatan. När sedan flyttlasset gick från Högsby och familjen till slut hamnade i Påskallavik träffade jag en väninna och tillsammans beslutade vi att vi skulle göra något ihop. Med män som jobbade på flyget uppe i Oskarshamn blev dagarna långa med mycket tid för drömmar och planering. Så när vi kom fram till att vi skulle öppna en barnbutik påbörjades också min tid som egenföretagare och sedan dess har det inte funnits något annat. Barnbutiken öppnade vi här i Högsby och samtidigt hjälpte jag också mamma och pappa i butiken, de sista åren även som delägare, innan jag och min älskade man, då bodde vi i Ruda, fick möjlighet att börja distribuera glass. Både från Åhus som GB och det sysslade vi med under flera år på ett stort område. Totalt rullade vi tre bilar dagligen med glass runt om i regionen i en radie kring tio mil.

1993 hände det grejer
När 1993 närmade sig sitt slut dök möjligheten upp i att ta över driften av Garpen. Paret var inte sena med att hoppa på tåget och allt därefter är sann historia.
– Vår dotter Beatrice blev huvudansvarig för verksamheten, också delägare de femton första åren, medans vi andra höll oss, till en början, i kulisserna, berättar Gith med ett skratt. Vi hade ju också glassen att sköta om ända fram till 1999. Även vår son Alexander har arbetat här innan han hittade på annat i livet. När vi tog över var huvudinriktningen foto och vi avvecklade ganska snabbt några av de andra benen de tidigare ägarna stått på. I stället utvecklade vi delen med smycken och presenter under de första verksamhetsåren. En viktig del för oss var till en början bröllopsfotografering samt ateljéfoto, denna skötte Beatrice om innan vi också avvecklade den delen 1999. Sedan dess har vardagen rullat på här utan speciellt mycket förändringar.
– Många är de kunder som varit här för att fotografera sig till sitt nya körkort eller pass under åren och relationerna man byggt upp är helt fantastiska. Många är de samtal man har haft kring världens alla problem och det är just det där jag kommer sakna mest i framtiden, all kundkontakt. Vi har ju haft utförsäljning här under många år nu men jag inser ju att jag hängt i och inte låst dörren för sista gången för jag ville inte vara utan just kundkontakten.

Nu väntar pensionärslivet
Att träffa familj och vänner och bara umgås är något som har fått stå tillbaka för Gith under alla år som egen företagare. Men nu ska det bli ändring på det!
– Det ska bli så fantastiskt att kunna umgås med familjen och alla barn utan en massa måsten kring företaget. Att kunna ta dagen som den kommer och kunna åka och hälsa på dem utan krav på att jag måste vara på plats på Garpen och öppna måndag morgon. I augusti i år förlorade jag tyvärr min man så det är väldigt tomt utan honom i livet. Allt ställs liksom på sin spets när allt tar slut och vi ska vakna upp till en tom kudde helt plötsligt. Så familj och vänner är än mer viktiga nu för mig!

Fritidsintressen, vad fyller livet med kvalitet?
– Förutom familjen menar du? Jag är ingen föreningsmänniska ännu, men får se vad som sker framöver. Jag umgås gärna med människor i olika sammanhang, både med pensionärer och andra som inte hunnit dit ännu. Men jag trivs också väldigt bra i mitt eget sällskap. Har stickat och virkat mycket i mitt liv så det kanske jag kan öka på lite. Har inga djur att ta hand om även om vi haft både katt och kanin under åren och det är inget som lockar mig idag heller. Men vi är en grupp med tjejer som läst lite tillsammans. De ligger mig varmt om hjärtat. Bland annat deltog vi tillsammans i ”En kurs i Mirakler” och ”En kurs i Kärlek.” För mig har budskapet blivit som en livsstil och jag ser fram emot att få mera tid att upptäcka livet. Det är så spännande att se vad allt är till för, hur allt är en pågående skapelseprocess, hur vi påverkar varandra och skapar våra liv tillsammans. Vi har alla svar inom oss, det många kallar Gud eller källan, om vi bara stillar oss och lyssnar. Så otroligt spännande! Just det, jag glömde. Långa härliga promenader, hur kunde jag bomma det? Det fyller mig med så mycket energi!

Magasinet Innehåll tackar Gith som är vår trognaste annonsör genom åren och önskar henne lycka till med livet. Se till att fylla det med livskvalité nu Gith, det är du värd!

Fakta Gith Jonasson

Ålder: 66 år
Äter helst: Husmanskost men som nybliven diabetiker blir det mycket kolhydratssnål kost. Försöker undvika mjöl och socker.
Äter gärna inte: Är en allätare så jag kommer inte på något
Favoritresemål: Kanarieöarna var en given höstsemester under de år vi distribuerade glass.
Drömresemål: Semester i Sverige! Gotland och Norrland har jag aldrig besökt.
Favoritglass: Åhus- Grizzly. När barnen hade somnat gick jag och min man ut och hämtade oss var sin Grizzly ibland…
GB: Magnum Original eller Sandwich

 

Tags:

Kategori: Nyheter