När O-Ringen kom till byn…

23 februari, 2023 Läs mera
När O-Ringen kom till byn…

Fråga alla de som arrangerat, det finns en tid innan O-Ringen kom till byn och en tid efter. För Berga SOK som kommer att ansvara för en del av de tävlingar som ingår under veckan, de som går under benämningen PreO, precisionsorientering, är planeringen i full gång.

Stellan Häggbrink, en av alla de eldsjälar som behövs för att ett arrangemang av denna storlek ska kunna gå av stapeln, möter upp oss i Bergs SOKs klubblokal utanför Berga samhälle. Under vecka 30, 2024, kommer 20 000 tävlande samt en stor mängd anhöriga inta Döderhultsdalen i Oskarshamn. Runt 8 000 kommer cykla till och från de tävlingar som sker runt om i kommunen. 120 bussar kommer att slussa aktiva till och från Rosenfors där några av tävlingarna kommer att gå av stapeln. I Berga kommer Berga SOK sköta om ruljangsen när det handlar om PreO.
– Det är helt otroligt detta. Hade någon sagt till mig under alla dessa år som aktiv att jag skulle få vara en del av att arrangera O-ringen hade jag fått nypa mig i armen. Det går inte att förstå dess storhet som
tävling. Vasaloppet är ett stort arrangemang men kan inte mäta sig med O-Ringen. Runt 1500 funktionärer kommer att behövas under veckan och det dammsugs flitigt efter boenden i en stor radie. För dem som har boende tillgängligt under veckan är det bara att gratulera! Alla kommer att leva upp under veckan, från det lilla konditoriet med sina nybakade frallor till stormarknader som ska se till att ha välfyllda hyllor när de aktiva äntrar butiken direkt på morgonen. Historiskt så har butikerna fyllt sina hyllor på
natten för att vid stängningsdags mötas av gapande hyllplan som behövts fyllas på åter-igen, natt efter natt under en hel vecka, berättar Stellan.

Precisionsorientering växer så det knakar
I precisionsorientering är kartkunskapen i fokus bland de aktiva. Här tävlar alla på samma villkor, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng, det vill säga stigar och vägar. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska på avstånd avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.
– Det är allt detta vi nu håller på att planera. Tillsammans med bygdens föreningar som till exempel Berga GOIF och Högsby IK med flera ska vi se till att skapa minnesvärda tävlingar, både här i Berga men även på de olika platserna där etapperna kommer att ske. Jag tänker att vi ska cirkulera runt och finnas där för att hjälpa till där så behövs. Tävlingarna här i Berga kommer utgå från Berga IP och när projektledare varit på plats så har de berömt vårt fina föreningsliv och anläggningar här i bygden. Att vi just får vara med och arrangera PreO är extra skoj då tävlingsformen växer så det knakar, avslutar Stellan Häggbrink stolt.

Tags:

Kategori: Nyheter