Mahmoud trivs som svetsare

28 september, 2023 Läs mera
Mahmoud trivs som svetsare

– Det är roligt att vara svetsare vid Allt i Plåt, säger Mahmoud Oklah.

28-årige Mahmoud Oklah gillar tillvaron i Högsby och inte minst sedan han förra året fick anställning som svetsare vid företaget Allt i Plåt.

– Jag är född i Syrien, där arabiska var mitt hemspråk. Dessutom hann jag läsa engelska på gymnasiet i två år, men på grund av oroligheterna valde jag att fly till Sverige 2014. Först kom jag till norra Afrika och fortsatte sedan med båt till Sicilien, varifrån jag tog flyget till Sverige, berättar Mahmoud Oklah.
Han var ensam i familjen att fly till Sverige, men senare kom hans mamma och tre syskon, vilka samtliga bosatte sig i Högsby.

Fick pengar av familjen
– Min familj ställde upp med pengar till denna flykt, vilket jag var och är fortfarande mycket tacksam över. Först var jag ett par dagar i Malmö hos Migrationsverket. Sedan blev det sex månader i Väster-vik och därefter lika länge i Härnösand. När jag hade fått uppehållstillstånd föll det sig naturligt flytta till Högsby, där mina anhöriga redan bodde.

Studier i Högsby
– Jag kom till Högsby hösten 2015 och läste då på SFI, Svenska för invandrare, fyra timmar om dagen och hade lika många timmar utbildning till svetsare. Dessutom läste jag senare på Komvux. När jag hade klarat av svetsutbildningen väntade sommarjobb 2017 på Mönsteråssågen som underhållsmekaniker.
Helt andra uppgifter väntade sedan för honom under fem år inom hemtjänsten, vilket var lärorikt och dessutom blev Mahmoud allt bättre då det gällde att tala svenska.

Ville ha jobb som svetsare
– Jag har all respekt för jobbet inom hemtjänsten, men helst ville jag göra något annat, nämligen börja som svetsare. Jag sökte till Allt i Plåt i Högsby, där min lärare vid svetsutbildningen, Lars Johansson var platsansvarig och arbetsledare. Jag gillar uppgifterna på Allt i Plåt och lär mig något nytt varje dag, då det handlar om svetsning, men även annat. Jag jobbar heltid och har absolut inget att klaga över.

Gillar att bo i Högsby
– Jag trivs med att bo och jobba i Högsby och känner många människor. Så här i efterhand är jag mycket tacksam över svetsutbildningen vid Högsby utbildningscenter. Vi är sammanlagt sex från Syrien, som jobbar på Allt i Plåt och vi har samtliga utbildat oss till svetsare, avslutar Mahmoud.

Text och bild: Ingvar Gunnarsson

Tags:

Kategori: Nyheter