Lagarbete spelar stor roll

24 november, 2022 Läs mera
Lagarbete  spelar stor roll
Margaretha Drottman, vem???
Säger du i stället Maggan så nickar alla igenkännande på huvudet, oftast med ett leende dessutom. Född i Laxemar utanför Figeholm för 57 år sedan och en eldsjäl av sällan skådat slag, viktig för både byggd och föreningsliv!

Få är väl de som lyckas fylla dygnets 24 timmar med så mycket som detta nummers eldsjäl. Möt Maggan Drottman kring samtal om drivkraft och vad som fyller dagarna med livskvalitet.

Vad säger du om den introduktionen Maggan?
– Ja du, det är alltid svårt att höra någon beskriva en själv men den är hedrande. Att Maggan som namn skapar igenkänning hos många är väl ett bevis på att jag gjort saker bra under åren i alla fall.

Åter till rötterna
När vi når Maggan förbereder hon för helgens återkommande renovering. Hon är nämligen åter där allt hade sin början, i Laxemar.
– En fantastisk möjlighet dök upp under 2018 när en äldre, före detta, lärarbostad kom ut till försäljning. Jag lyckades få köpa den men den gamla skolan som då ligger 4–5 meter ifrån, blev en nagel i ögat på mig då den var rejält fallfärdig. Så tillsammans med mina älskade syskon blev vi med en gammal skola som vi nu renoverar så mycket det bara går. Nytt tak är lagt då det läckte in en hel del och sedan tar vi allt det andra bit för bit. För två år sedan bildade vi en förening ute i Laxemar som nu för andra året är i full färd med att planera julmarknad. Totalt är vi redan runt 120 medlemmar och det är fantastiskt så mycket vi har uträttat på denna korta tid tillsammans. Det finns alltid lite att fixa, bland annat håller vi på att iordningställa badplatsen i Laxemar till mångas glädje.

Föreningsmänniskan formades som trettonåring
För oss vanliga döingar så har dygnet 24 timmar, en del av dessa behöver vi använda till att sova och ladda batterierna. Men för Maggan är rastlöshet inget att oroa sig för.
– Många är nog dem som satt en eller flera diagnoser på mig under åren men jag gillar när det händer saker, att få bidra på olika sätt. Allt tog sin början när jag som trettonåring började med teater i Misterhult. Jag fastnade direkt för att vara medlem i en förening och den gemenskap som uppstod. Detta gäller nog för så många fler än mig, kolla bara på alla idrottsföreningar och den gemenskap som byggs upp inom ett lag eller grupp redan i unga år. Det är ren magi att få vara en del av det och skapar relationer och en trygg punkt för så många. Jag kan inte nog understryka vikten av ett aktivt föreningsliv i vårt samhälle!

Alltid aktiv och engagerad
Maggan sprudlar av glädje när hon pratar om engagemang och föreningsliv. Häng med på en snabb summering av allt hon har tagit sig för under åren.
– Basket började jag med 1975 och spelade under 25 år. Basket var verkligen mitt liv. Sedan tre år spelar min son Emil basket i OBBK och jag har gått från att hjälpa till lite då och då till att bli engagerad som hjälptränare och det ger mig så mycket att vara åter på basketplanen och också få
möjligheten att följa barnen under deras aktiviteter under alla dessa år. Jag fick barn ganska sent, som 41och 43-åring, så det gäller att hänga på nu med en 14 och en 16-åring i sina bästa år.
– Jag har också spelat innebandy och haft ett aktivt liv med mycket rörelse, bland annat deltagit i Honolulu Marathon på Hawaii, Ironman i Kalmar och har åtta svenska klassiker i bagaget med. Men jag har minskat ned på min egen träning rejält och nöjer mig idag med att köra fyra-fem pass i veckan, bland annat på Actic i Oskarshamn där jag kan variera min träning.
Finns det inget mer?
– Sedan har vi då det här med engagemang i föreningar, det är ett litet kapitel för sig. När jag bodde lite utanför Ruda så var friidrotten i Ruda IF blomstrande. Som en del av det startades en barngympagrupp där jag blev ledare. Min dotter Vilma var då tre år om jag minns rätt. Så helt plötsligt var jag engagerad i Ruda IF. Jag flyttade från Oskarshamn till Ruda 1990 och tiden som teaterapa i centerns ungdomsförbunds teatergrupp saknade jag mer och mer. En dag fanns det en artikel i O-T om att det fanns planer på att starta revy och jag gick dit för att lyssna. Helt plötsligt hade vi startade en revygrupp och i år är det 31 året för revyn.
– Sedan har jag då ett aktivt deltagande i segelklubben där Gillis Fredriksson för ett par år sedan tog kontakt och undrade om jag kunde hjälpa till. Så sedan sex år är jag kassör i den föreningen och tillsammans har vi byggt upp en verksamhet i Sinnern som är mycket uppskattad.

Simskolefröken för så många
Maggan är inte en kvinna som gillar att synas, sticka ut. Men skulle fler finnas som henne skulle föreningslivet i landet inte ha alla sina problem. De ideella krafterna finns inte längre som förr och fler och fler föreningar dör så sakta ut. Frågan är hur det hade varit med simkunnigheten runt om i regionen utan Maggan Drottman?
– När jag var liten så var simskolefröken en stor idol. När hon kom så sken jag upp och jag älskade att simma och lade redan då märke till all den glädje hon spred. Så för mig var det simskolefröken som gällde och när jag för 41 år sedan hade de första eleverna i sjön Götemaren kände jag direkt att jag var i mitt rätta element. I år var det 130 inskrivna barn i simskolan däruppe! I Gösjön dök jag upp första gången 1993 och där har vi också ett fantastiskt bra underlag. Det som var bra på den tiden var att jag också jobbade på Valhallaskolan och hade en så kallad uppehållstjänst vilket gav mig ledigt över sommaren. Så då fyllde jag det med simskola. Minns speciellt 1987 med nio veckors simskola runt om i regionen, det regnade konstant och var iskallt. Det var så kallt att jag inte ens kunde vrida om bilnyckeln när jag skulle lämna badet. Men ungarna de simmade för glatta livet.
Så hur länge ska du hålla på att utbilda i simkunskap, en investering i livet för så många.
– Jag tänkte när jag började att jag kör i 25 år, det blir bra. Sedan blev det 30 och då bestämde jag mig för att vid 40 år som simskolefröken, då är det nog. Nu blev det ju inte riktigt så och det skyller jag på Tomas Ledin faktiskt. Han spelade ju på Latitud 57 i år och firade 50 år som artist. Så då bestämde jag mig också, jag ska baske mig köra tills jag kan fira 50 år som simskolefröken, om nu kunderna vill ha mig så länge.

Ett och annat hus med
Vi från Innehåll har ju inte ens berört husen som är så starkt förknippade med Maggan. Juvelernas i Ruda och Högsby, två framgångsrika verksamheter mot barn i förskoleåldern samt då Maggans hus på Storgatan i Högsby.
– Rörande Storgatan så skaffade jag den lokalen för att skapa någon form av lokal som skulle förena Högsby, på samma sätt som tanken var kring Tegelbruket när det fanns. Sedan kom då pandemin som satte lite käppar i hjulet men jag hyr ut lokalen lite då och då, har en lägenhet på över-våningen som jag hyr ut och lokalen har jag hyrt ut till kalas och bröllop bland annat. I år kommer det hållas julkonsert i lokalen bland annat.
– För tio och ett halvt år sedan startade jag också Juvelernas Hus i Ruda, startade bolaget 2012 och köpte sedan även lokalen på kyrkogatan i Högsby. Att jobba med barn och skapa trygghet och ge dem kvalitet för livet lyfter mig och mina anställda varje sekund.
Åtta år till 65, kommer du att trappa ned då?
– Mycket tveksamt, vad skulle jag fylla mina 24 timmar med då? Jag kommer definitivt fortsätta utveckla Laxemar på alla sätt jag kan. Jag kan tänka mig att återuppta tiden som spinning instruktör på ålderns höst. Jag gillar ju ett yogapass, promenader, att skapa, god mat en lördag och så en stund i spaet. Men tiden räcker inte riktigt till för allt det just nu så det hoppas jag få mer tid till lite längre fram. Men att sluta med föreningslivet, inte en chans!
När vi lämnar Maggan ska vi båda handla på Ica Södertorn. När Maggan rundar hörnet möter hon en mamma med sin dotter, ”titta mamma, där var simskolefröken…” Så sant som det var sagt, en riktig eldsjäl!

Fakta Maggan:
Ålder: 57 år
Äter helst: Fisk
Äter inte: Jag avstår kött i livet
Favoritresemål jag besökt: Maldiverna och Tanzania
Drömresemål: Är faktiskt ganska nöjd med resandet så nöjer mig med att upptäcka här hemma.

Tags:

Kategori: Nyheter