Kusinens fel att det blev så här

27 oktober, 2022 Läs mera
Kusinens fel att det blev så här

Madeleine när hon precis skjutit full pott.
Foto: Peter Stålbrand.

När Madeleine Johansson för 12 år sedan fick möjlighet att prova på pistolskytte för första gången var det mycket tack vare kusinen och sambons tjat. Någonting hon idag är mycket tacksam för!

På äldre dar är ett klassiskt uttryck. Madeleine bekantade sig för första gången med ett vapen som 28-åring. Idag är hon en av landets mest framgångsrika pistolskyttar.
– På ålderns höst är kanske att ta i med tanke på att jag bara är 40 men jag är evigt tacksam idag för allt tjat då jag ville testa något nytt, berättar Madeleine med ett skratt.

Började med luftpistol i Mönsterås
De där första skotten som sköts hamnade ganska fint på tavlan och Madeleine var fast. Till att börja med var det luftpistol som gällde i Mönsterås men ganska snabbt lockade äkta pistolskytte.
– Jag tog licens ganska kort tid därefter, lånade först vapen av klubben innan jag skaffade mig ett eget. Priserna på en pistol varierar mycket men du kan få tag på en begagnad för ett par tusenlappar upp till 25-27 000 för en ny, då dessutom utan en kolv. Den kostar sedan 2-3000 till. Sedan är ammunitionen ganska dyr också så sporten är inte direkt billig. Men förbaskat kul kan jag lova.
– Den första tävlingen jag deltog i minns jag inte utan det är de större mästerskapen som etsat sig fast. Till en början sköt jag bara pistol med kaliber 22 men för att få deltaga i de Nordiska Mästerskapen ska man också kunna skjuta med kaliber 32. Så det ligger en hel del träning bakom för att bemästra de båda.

Svenska mästerskapen 2016
Madeleines resa mot ett svenskt mästerskap gick ganska fort. Redan 2016 väntade det första mästerskapet på henne och nervositeten var påtaglig.
– Tanken var att jag skulle åka dit och kolla lite på hur allt fungerade, lära mig vad ett mästerskap innebar. Helt plötsligt stod jag där på en särskjutning om silvermedaljen och erfarenheten att hantera det saknades där och då. Så nervositeten tog över och jag fick nöja mig med en bronspeng. 2018 knep jag ett brons och ett silver i SM och sedan väntade då mitt första Nordiska Mästerskap samma år. Efter nästan två månaders landslagsuttagning där endast de fyra främsta sedan får åka i varje klass väntade ett spännande mästerskap på oss där jag tillsammans med tre andra tjejer knep ett vackert lagguld. 2019 tog vi lagsilver och jag lyckades med min målsättning, att ta en medalj individuellt, ett bons där endast något poäng skiljde från ett silver.

Årets mästerskap på hemmaplan
Madeleine tävlar för Högsby Pistolskytteklubb, en anrik förening som genom åren skördat fantastiska framgångar både individuellt som i lagtävlingar. I år fanns klubben representerad när NM i gick av stapeln i Döderhult, Oskarshamn.
– I år blev det två silver för mig, ett individuellt och ett i lag. Ett fantastiskt arrangemang och extra roligt att få tävla på hemmaplan. Jag bor och arbetar i Oskarshamn så stämningen var på topp. Vi hade vårt träningsläger och även tävlingsbankett i Vimmerby och allt var väldigt bra anordnat.

Madeleine, medaljen du är extra stolt över, vilken är den?
– Det är utan tvekan det individuella silvret i år. Det blev särskjutning om guldet mellan mig och en norska som har detta som heltidsjobb med enormt mycket tid nedlagt från hennes sida. Jag har inte samma möjligheter när man ska få vardagen att fungera också. Så silvret här på hemmaplan står högst upp bland medaljerna. Nu finns det fortfarande drömmar kvar om ett individuellt guld men det hoppas jag kommer så småningom, jag ska i alla fall kämpa hårt för det under de kommande åren tänker jag!

Tags:

Kategori: Nyheter