Kulturarvsarrangemang i Fågelfors

25 augusti, 2022 Läs mera
Kulturarvsarrangemang i Fågelfors
Den 9–11 september 2022 firas återigen kulturarvet runt om i landet, där lokala aktörer bidrar med berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och miljöer. Temat i år är “Hållbart kulturarv” och ett utmärkt tillfälle att visa upp hantverk och återbruk. Nostalgiaföreningen i Fågelfors är på tå och erbjuder aktiviteter under två dagar.

Nostalgiaföreningen är en av få deltagare i arrangemanget som har sin vistelse i Småland och har funnits i 20 år på Bruksgatan i Fågelfors. Nostalgia är ett arbetslivsmuseum för alla åldrar och drivs av den ideella föreningen. Den 9 och 11 september arrangerar föreningen två trevliga aktiviteter. Den nionde september är det ”Fågelfors 280 år – bildvisning och guidning” som går av stapeln. Besökaren får en målande beskrivning i ord och bilder kring brukssamhället Fågelfors och dess historia från järnbruk till dagens moderna träindustri. Barnen erbjuds lekar och bus uppe i vindsrummet och mor Annas kringlor med dryck erbjuds till självkostnadspris. Till musik från bygdens revykungar Ernst Rolf och Karl Gerhard hoppas Nostalgiaföreningen på en trevlig kväll i bygden.

Inte nog med det, den 11 september arrangeras en 100-årsvandring genom Fågelfors. Start vid Fågelfors gamla centrum – Klobo Hörn. Här får du lära känna Selma och hennes systrar som kämpade för allmän och lika rösträtt. Du går eller cyklar tillsammans med Fredrik Loberg förbi f.d. kommunhuset och kooperativa som just denna dag är vallokal. Fredrik beskriver hur Samhällsbyggarna formade brukssamhället Fågelfors som även nu och in i framtiden är fullt av verksamheter. Efter 350 meters vandring avslutas eftermiddagen i Nostalgia, där utställningarna är öppna. Barnen kan smyga in i snickeboa och den spännande jordkällaren. Uteleksakerna är framplockade i rosenträdgården. Mor Annas Fågelfors-kringlor och dryck till självkostnadspris, 40 kr/vuxen, serveras vid köksbordet.

Eller vänta, det var inte nog med det heller! Föreningen arrangerar även den 10 oktober aktivitet då invigning av Albert Engström utställningen sker med efterföljande bildvisning. Inträde och smörgås för ynka 50 kronor. Lotteri finns på plats för den som är sugen på att vinna lite.

Varmt välkomna önskar Nostalgiaföreningen, Fågelfors.

Foto: Fredrik Loberg

Tags:

Kategori: Nyheter