Kontraster skapar helhet i livet

30 mars, 2023 Läs mera
Kontraster skapar helhet i livet

Tipset om numrets eldsjäl var tydligt, få gör så mycket för så många i en liten bygd. Med kärlek och omtanke skapas mycket värme och rörelse ute i Fågelfors.

Vi på Innehåll var ju tvungna att undersöka närmare och stämde träff med Sandra Rydstrand för ett samtal om allt mellan himmel och jord.
Om vi tar allt från början, du bor i Kronobo tillsammans med familjen men någonstans hade allt sin början och det var förmodligen inte här skulle jag tro?
– Jag tillbringade den första delen av mitt liv i Järnforsen tillsammans med övriga familjen. Hade en fantastisk tid där. En hästtokig sådan så på lågstadiet drömde jag nog bara om att leva hela mitt liv tillsammans med hästar. Ville bli veterinär eller på något sätt få jobba med djur i alla fall. Det höll i sig under mellanstadiet men när högstadietiden påbörjades i Virserum kom också skoltröttheten farandes rejält och jag kämpade mig faktiskt igenom högstadiet men inte mycket mer än så.
Hur blev det där då, när drömmen om veterinär eller att få jobba med djur blev ouppnåeligt?
– Jag var så så trött på skolan och hade varken betyg eller ork kvar så efter mycket tjat och gnat bestämde jag mig för att kliva av skolan och börja jobba i stället. 2002 började jag arbeta på Quickbutton i Åseda och där stannande jag i nästan fyra år faktiskt. Jag trivdes med att vara en i gänget där på industrin och hittade mig själv i livet ganska tidigt. Jag hade inga drömmar om stora pengar, karriär och ett storstadsliv utan fann att det var så här jag ville leva, i lugn och harmoni. Upptäckte linedance där i Åseda runt 2005 om jag minns rätt, gick en utbildning till linedanceinstruktör och blev ordförande i klubben där uppe.

Det började gro en längtan
Livet i Åseda och arbetet på Quickbutton rullade på men en längtan efter något annat började så sakta gro i Sandra.
– Det är väl ganska typiskt för de flesta av oss, att till slut dyker det upp en känsla om att påbörja något nytt, att få till en förändring för att utveckla och utmana sig själv. Så också hos mig. Jag bytte Quick-button mot Norsk Hydro där jag stannade i över sex år som CNC-operatör. I den perioden blev jag också gravid med min fantastiska dotter så det var underbara år måste jag säga. En graviditet och mammaledighet förändrar dock både kropp och själ och jag insåg att jag måste nog ta tag i mitt liv rörande träning och försöka komma upp ur mammakostymen och försöka få i ordning på min hälsa. Där och då började jag träna mer frekvent, ett beslut jag inte ångrat en sekund sedan dess. Blev Zumba fitness-instruktör 2011, det var en träning som var perfekt för mig där hela kroppen fick arbeta. Zumban har varit en viktig del i mitt liv sedan dess.

Närheten till Fågelfors skapade ny miljö
Flytten från Åseda till Kronobo blev ett nytt kapitel i Sandras liv. Lugnet hon kände som ung när somrarna tillbringades i mormor och morfars stuga bredvid en vacker sjö i Vetlanda, utan rinnande vatten, extremt lite tv och inga sociala medier som påverkade, den känslan av frihet infann sig på nytt efter flytten. Fast nu med rinnande vatten såklart!
– Vilka minnen man har. Minns att vi bara kunde titta på tv under nyheterna, sedan räckte inte elen till där i stugan. Radion kunde vi dock ha på. Men dagarna, vilka underbara dagar vi hade tillsammans där vid sjön. Så mycket fiske och andra upptåg stod på agendan. Kära barndomsminnen tillsammans med mormor och morfar, berättar Sandra med så mycket kärlek i blicken.
Vi hoppar framåt lite i livet, personen som tipsade oss beskrev dig som en superdupermänniska med ett varmt hjärta, vad bottnar den beskrivningen i tro?
– Jag vet inte riktigt men jag har alltid älskat människor. Att få kunna hjälpa till och skapa förändring. 2013 insåg jag att jag nog allt behövde en gymnasieutbildning och började på HUC, Högsby utbildnings-center där jag läste in samhälle med beteendeinriktning under två år. Planen var att läsa vidare till psykolog eller socionom men då dök möjligheten upp här på HUC att börja arbete som SFI-lärare och då hittade jag hem totalt och sedan dess är jag kvar här och älskar verkligen mitt arbete varje sekund. Nu läser jag dessutom till lärare på 50 procent vilket är en extra merit för mig såklart.

Återhämtning genom det sociala
– Jag beskrivs av andra som en väldigt social person, ibland till och med lite för mycket, berättar Sandra vidare med ett skratt. Men det sociala blir samtidigt min återhämtning. Jag skulle nog sitta vaggandes på en stol och stirra in i en vägg om jag inte hade det sociala livet. Jag älskar verkligen att möta människor och skapa glädje. Det måste hända mycket i livet och kan jag då samtidigt sprida glädje och hjälpa andra, oavsett om det handlar om att komma in i samhället, börja röra på sig eller bli en del av en gemenskap, helt perfekt. När jag ser att mitt engagemang ger resultat, då är jag nöjd och kan finna ro tillsammans med familjen. Gärna vid ett tv-spel, jag bara älskar att spela tv-spel.
– Lokalt här i Fågelfors, som du vet händer det inte så mycket utomsocknes, har jag varit med och dragit igång Kick’n box, Zumba och linedance. Linedance testade jag uppe i Folkets Park 2022 och det var sådant intresse så det värmde verkligen hjärtat. Jag försöker hålla igång fågelforsborna helt enkelt. Plussa på med att jag, för eget välmående, också tränar mycket på gymet i Högsby samt att jag tävlat en del inom styrka och fitness. Ja, just det, inte att glömma bort, är styrelsemedlem i Rädda Barnen i Högsby med.
När du kommer till ro på kvällarna då, finns det ens någon tid över?
– Folk påstår att jag har en diagnos av något slag och jag är kanske beredd att hålla med men den tiden jag sitter ned gör jag det gärna med ett tv-spel eller tar tag i mitt virkande eller stickande. Då blir jag lugn. Annars är det nog 400 kilometer i timman som gäller.
Du ska få en svår sak kanske, men beskriv dig själv som 70-åring?
– Oj, den var svår…Jag hoppas kunna bo permanent i sommarstugan. Jag har ett aktivt liv med mycket natur tror jag. Tror inte jag har slutat jobba som lärare utan knegar på. Virkar kanske och njuter av min superpowerkraft som jag begåvats med, att ha en odiagnostiserad diagnos helt enkelt. Spelar nog fortfarande Super Mario på Nintendo eller Destiny på Playstation även som 70-åring och njuter av att kontrasterna i mitt liv skapade en vacker helhet.

Vi på Innehåll bugar och bockar för en fantastisk intervju och möte med ytterligare en av kommunens alla eldsjälar. Har du tips på flera, kontakta oss gärna!

Tags:

Kategori: Nyheter