Konstkollo med temat ”Små Land”

13 juli, 2023 Läs mera
Konstkollo med temat ”Små Land”

Monica Alskans, konstnär och bildpedagog samt Veronica Lindblad, koordinator för projekt och pedagogik på Kalmar konstmuseum.
Infälld bild: En rad olika alster där deltagarna fått prova olika tekniker.

Konstkollo är en mobil ateljéverksamhet som arrangeras av Kalmar Konstmuseum för att ge barn och ungdomar möjlighet att tillsammans med en konstnär skapa konst och prova på olika material, tekniker och uttryck. Evenemanget anordnas i Hultsfred, Högsby, Mönsterås samt Torsås och det gemensamma temat är ”Små Land”.

Deltagarna uppmuntras att samla material från närområdets natur och får sedan använda det för att tillverka olika slags alster som ska representera hur de vill att deras eget Småland ska se ut.
I år är det konstnären och bildpedagogen Monica Alskans som under en veckas tid i Högsby handleder ett gäng nyfikna och kreativa tjejer som önskar lära sig mer om skapande. Astrid, Edda, Milla och Moa anmälde sig alla till Konstkollo för att de ville lära sig något nytt och de är rörande överens om att de verkligen har fått en helt annan förståelse för konstnärers arbetsprocess.
– Jag trodde att vi bara skulle få måla helt fritt på ett papper men vi har fått lära oss grunderna och olika tekniker, säger Milla. Jag har fått många bra tips som jag ska tänka på när jag målar hemma.

Den lilla gruppen tillbringade de första tre dagarna på fritidsgården och där ägnades mycket tid åt skissning samt akrylmålning. De två sista dagarna får Smedjan i Lanhagen fungera som konst-ateljé men även som galleri då hela veckan kulminerar i fredagens avslutande vernissage där de nyblivna konstnärerna får möjlighet att visa upp vad de lärt sig under tiden på Konstkollot.
– Här i Smedjan har vi främst arbetat med olika slags material såsom stengodslera och rödlera men även varit ute i fantastiskt vackra Lanhagen där ungdomarna fått leta efter passande material till sina planerade verk, berättar Monica. Miljön här är inspirerande och jag ber gruppen vara uppmärksam på ting de normalt sett inte
lägger märke till samt att de ska använda olika sinnen i sitt skapande.
Tjejerna berättar ivrigt om sina lerfigurer, självporträtt, djur- och hörrör, akrylmålningar samt om hattarna de gjorde av insamlade löv, grenar och blommor.
– När vi skulle göra hattarna fick vi samarbeta i grupp och det var jättekul för då kunde vi komma på saker tillsammans, berättar Edda och visar stolt upp en somrig hatt vackert dekorerad med maskrosor.
Monica är imponerad av tjejerna som lyssnat och varit öppna för nya arbetssätt och tagit till sig alla hennes råd. Trots att förväntansbild och resultat inte alltid stämt överens har ingen gett upp utan fortsatt och till slut insett att det inte finns något rätt eller fel i konsten. De har verkligen vågat prova och tänka nytt.
– Jag har alltid föredragit att skissa med blyerts men nu är jag sugen på att testa att måla mer med akryl och använda massa
färger, säger Astrid. Det hade jag nog inte gjort om jag inte fått testa det här först.
På frågan om dagarna på Konstkollo blivit som de förväntat sig svarar de allesammans i kör att det har varit mycket roligare än de trott och att de skulle önska längre pass samt ytterligare en vecka tillsammans.
– Vi har haft jättekul ihop och jag har fått nya vänner, säger Moa och tittar på de övriga som nickar instämmande. Vi vill alla ha Konstkollo nästa sommar igen!
Medan Astrid, Edda, Milla, Moa och Monica ställer iordning alla alster inför vernissagen blir det väldigt tydligt hur mycket detta gäng hunnit åstadkomma under den gångna veckan. Bord efter bord fylls med olika sorters konstverk och snart anländer de förväntansfulla besökarna.
– En härlig avslutning på en produktiv vecka, konstaterar Monica. Jag kommer sakna barnen och våra fina samtal och jag inser att de har lärt mig minst lika mycket som jag har lärt dem.

Tags:

Kategori: Nyheter