Heta byggen förgyller våra vägar

27 oktober, 2022 Läs mera
Heta byggen förgyller våra vägar

För Mikael Hägglund är varje nedlagd sekund värd sin tid, varje nedlagd krona värd sitt pris. Omtanke kan också innefatta att bevara saker och ting för generationer som komma skall…

I ett garage någonstans i Högsby kommun möter doften av olja och lack oss när vi släpps in och hälsas välkomna. I lokalen samsas fordon på två och fyra hjul med gentlemannaracer ämnande att framföras på böljan den blå. För mig som aldrig ägt en moped, den enda gång jag framfört en hamnade kusinens utlånade i ett träd i skogarna utanför Skiren, är denna miljö inte jättebekant. Men jag slås ändå av storheten som möter mig och fotograf Jonas i lokalen. På väggarna sitter skyltar som påminner om en tid som flytt och på entrédörren sitter klistermärken med samma loggor som jag själv ägde när jag som liten samlade klistermärken i hemstaden Göteborg. Vi ber Mikael ta med oss på en rundvandring i lokalerna.
– Jag har valt att specialisera mig på att bygga Hot-Rods och det är ett resultat av mitt brinnande motorintresse sedan unga år. Motorcross, moped, motorcykel, ja, det började ganska tidigt och sedan har det nog eskalerat en del, berättar Mikael med ett leende samtidigt som vi blickar in i kupén till en Ford 32.
– Pickupen framför oss är reggad som Hägglund 2. Hägglund 1, den första bilen som jag byggde och som stod klar 2009, avyttrades för ett år sedan och väckte uppmärksamhet där ute bland Hot-Rod fantaster vilket såklart är riktigt skoj. Hägglund 2 som ni ser framför er blev klar 2018 och har nu endast rullat 450 mil. Den är utställd på Elmia Bilsport bland annat och jag är väldigt stolt över hur resultatet blev av alla de timmar jag lagt ned på den.

Alltid skapat något
Runt om oss i lokalen syns specialtillverkade maskiner som möjliggör Mikaels skapande in i minsta detalj.
– Så är det. För att kunna skapa de exakta delarna från originalet så får jag bygga egna specialtillverkade maskiner. Det är en del av charmen i det jag håller på med. En del kallar det för självplågeri, jag kallar intresset för terapi. Utan detta vet jag inte riktigt vad jag skulle ha hittat på. Jag har alltid haft ett behov av att skapa något så detta passar mig perfekt. Många timmar är de som jag tillbringat i lokalen men varje sekund har varit värt det. Att se ett slutligt resultat är värt precis allt slit oavsett om det handlar om att renovera en inköpt Puch Dakota, bygga en roadracingcykel eller skapa en bil eller båt från bara en inköpt ritning.

Moppeträffar och customlackering
I lokalen står välpolerade mopeder av olika märken och slag. En moped av märket REX står customlackad och samsas med flera modeller av märket Puch.
– Mopeder är ett stort intresse och moppeträffar åker jag gärna på när tillfälle ges. Tyvärr kom en pandemi i vägen under ett par år och jag intog en passiv roll när coronan var som mest aggressiv. I somras lättades restriktionerna så då han jag med både moppeträffar som fordonsträffar både i Mönsterås, Oskarshamn och på Öland. En stor del av tjusningen är ju att få köra dit och hem i något du själv tillverkat från första skruv, berättar Mikael vidare.
Längre in i lokalen står ytterligare en Ford av äldre modell, ett pågående projekt jämfört med Forden från 32 som mötte oss välputsad när vi anlände.
– Det vi står vid nu är ett projekt som dragit ut på tiden, mycket för att jag tröttnade på plåt och i stället gick över till båten ni ser här bakom. Karossen till den här Forden har jag sparat länge till och motorn som sitter i, är en V8 som faktiskt snurrat i en brandbil av äldre modell uppe i Fågelfors. Den här är målsättningen att jag ska bli klar med under vintersäsongen men vi får se hur det går när båten nu tagit över mer och mer av min tid.

Gentlemannaracer ritad av en amerikan 1940
Rundvandringen i lokalen närmar sig sitt slut och avslutningsvis kommer vi till det som fångade vårt intresse när vi klev in. En fantastiskt vacker båt, byggd i mahogny och plywood efter ritningar från 1940.
– Just nu har jag tagit en liten, liten paus från båtbyggandet. I årsskiftet har jag byggt på den i två år men målsättningen är att den ska sjösättas 2023. Först provas i någon närliggande sjö och sedan tänker jag att den ska få hemmahamn i Påskallavik. Jag har påbörjat tillverkningen av sätena som sedan ska kläs enligt originalutförande. Båten är ett snabbt projekt jämfört med de sex års fritid jag lade ned på Forden, berättar Mikael med ett skratt.
– Ska vi fördjupa oss lite i vad båten är utrustad med för dem som är motorintresserade så har jag av tre motorer fått ihop en Volvo Penta, B4b. Den är sedan trimmad som det var på 40-talet på ett klassiskt maner. Att få möjligheten att för första gången arbeta med trä har varit väldigt utvecklande och intressant och att nästa år äntligen få sjösätta den kommer att bli fantastiskt, avslutar Mikael vårt besök.
När dörren stängs bakom mig och fotograf Jonas kan vi bara stå och gapa av det vi har sett inne i lokalerna. När vi påbörjar hemfärden kan vi gemensamt konstatera att omtanke kan inkludera så mycket mer än bara levande ting…

Tags:

Kategori: Nyheter