Håkan – nytillskott i Pastoratets arbetslag!

31 augusti, 2023 Läs mera
Håkan – nytillskott i Pastoratets arbetslag!
Håkan Englund är ny församlingsherde i Högsby Pastorat och håller precis på att göra sig hemmastadd i sitt nya kontor på pastorsexpeditionen när Innehåll kommer för att gratulera till den nya tjänsten.
– Det här ska bli jätteroligt och spännande! Jag ser fram mot att kunna bidra med min kunskap och erfarenhet, jag ska bara komma tillrätta och hitta alla mina nerpackade saker först…, ler Håkan och blickar ut över rummet.

Håkan har sina rötter i metodistkyrkan men år 2005 erbjöds han en tjänst i Svenska kyrkan och jobbade sedan inom båda kyrkorna under en lång tid. Nu senast kommer Håkan från en tjänst som kyrkoherde i Gränna-Visingsö pastorat där han arbetade fram till i våras.
Efter välförtjänt sommarledighet har Håkan nu mycket nytt att sätta sig in i inför höstens arbetsuppgifter och utmaningar.
– Vi behöver bland annat ytterligare en präst för att kunna tillgodose kravet på att samtliga fyra församlingar i vårt pastorat håller huvudgudstjänst varje söndag, berättar Håkan. I nuläget är detta praktiskt genomförbart endast tack vare hjälpen från våra fantastiska pensionerade präster som ställer upp vid behov.
Om drygt två år hålls nästa kyrkoval då ramarna för kyrkans framtida strategiska inriktning under de närmsta fyra åren upprättas. Detta kommer räta ut en del framtida frågetecken kring hur organisationen och arbetsprocessen ska se ut framöver men i dagsläget är det viktigt att bemanna utlysta tjänster för en välfungerande vardag.

Budskap för alla
Vid sina gudstjänster tycker Håkan att det är viktigt med folkligt tilltal.
– Om människor ska förstå och ta till sig budskapet jag vill förmedla måste de först och främst förstå vad jag säger och ta med sig innebörden in i sin vardag. Jag kan inte använda mig av djuplodande teologiska utsvävningar om jag vill nå fram, min predikan måste istället vara kärnfull och lättillgänglig för den stora skaran.
En av de saker Håkan uppskattar mest med sitt jobb är alla möten med människor i olika faser av livet. Han träffar personer vid några av livets största stunder och dessa möten kan ske i kyrkan, i församlingshemmet eller över en kopp kaffe i hemmets trygghet.
– Jag välkomnar alla till kyrkan för att lyssna, lära sig mera samt bilda sig en egen personlig uppfattning av vår verksamhet, avslutar Håkan.

Tags:

Kategori: Nyheter