Gräver en grop åt andra…

15 december, 2022 Läs mera
Gräver en grop åt andra…

För grabbarna bakom Stigs Gräv är ingen dag den andra lik. Med kunden alltid satt i första rummet grävs gropar åt andra utan lömska baktankar.

När vi svänger av från Växjövägen och kör mot Fågelfors viner vinden utanför bilrutan. Slasket som faller från himlen gör att man inte vill kliva ur värmen som nu spridit sig i bilen. Väl framme i Torp hos företaget Stigs Gräv inser jag att det är fantastiskt att vi alla är så olika, att alla är bra på sitt och att alla yrkesgrupper som finns gemensamt skapar Sverige. För där på gården står Stig med sonen Calle, båda anställda i företaget, och verkar inte ens frysa det minsta. Riktiga arbetargrabbar som dessa möter man inte varje dag inte.
– Jag föddes 1945 i Åtvidaberg och fattade redan i unga år tycke för det här med att jobba utomhus. Mina föräldrar fick sedan möjligheten att köpa Virstad Gård och 1963 flyttade vi hit till Högsby kommun. Så där jobbade jag på gården som vi drev till 1986 och sedan dess är det Stigs Gräv som gäller för mig. Ja, just det, fåren glömde jag ju i förbifarten. Lite djur måste man ha runt sig.

Sonen redo att ta över
För 32-årige sonen Calle har det här med att arbeta med händerna alltid varit målsättningen.
– Så är det. Ett kontorsjobb hade nog tagit musten ur mig ganska omgående. Jag gillar att vara ute under vått som torrt, att få känna friheten. I nian var det att söka till gräv eller elektriker det stod mellan och till slut blev det fordon med inriktning gräv nere i Oskarshamn. Tanken var att jag skulle ha tagit över här under 2022 men en viss Putin skapade en hemskt orolig värld så det har fått vänta ett tag. Jag vill ju inget hellre än att pappa ska få ta igen sig lite mer, även om det kan bli en omöjlig uppgift, berättar Calle med ett skratt.
– Han har en poäng där grabben, jag kommer att ha väldigt svårt att fylla mina dagar utan att få möjligheten att fortsätta vara en del av firman. Det är inte så att jag som egen företagare under alla dessa år fyllt på livet med en massa spännande fritidsintressen som nu står på kö utan det har varit arbete från morgon till kväll. Hade jag inte haft min älskade Mona här hemma som alltid har maten på bordet när jag kommer hem hade det aldrig gått. Devisen om ”att bakom varje framgångsrik man står en kvinna” stämmer mycket väl in här och det är jag henne evigt tacksam för.

Behålla nöjda kunder är en konst
– Stigs Gräv vill vi ha nöjda kunder när vi lämnar dem såklart. Allt ska fungera fläckfritt efter det grävjobb vi utfört åt ett brunnsborrningsföretag eller den kabelnedläggning vi gjort. Men i vår bransch behöver inte kunden kanske hjälp av oss igen och det är en utmaning, hur vi behåller en nöjd kund. Vi hör så mycket skräckexempel från branschen och vi är stolta över vårt yrkeskunnande och vår proffsighet i det vi utför. Men ibland önskar man allt att kunden fick strul och vi fick mer jobb men det händer ju aldrig, berättar de båda och skrattar i kapp.
– Idag handlar mycket i branschen om att räkna rätt. Det är priset i anbudet som avgör, inte lokal närvaro. Det är en utveckling som skrämmer en del för tiden vi lägger på att räkna på anbud går inte att få åter på långa vägar tyvärr, förklarar Stig vidare.
– Att flänga landet runt på anbudsuppdrag har heller aldrig riktigt varit vår grej och nu är vi ganska bekväma med vardagen där vi har vår främsta kundkrets i en radie om fyra mil. De flesta uppdragen utför vi i Oskarshamn, Mönsterås och Hultsfreds kommuner även om vi har haft uppdrag nedåt Karlskrona. De allra flesta av våra kunder är privatkunder och väldigt många inom bergvärme. Men det finns plats för flera så det är bara att höra av sig.

Vi på Innehåll tackar för regnskyddet under tak denna kalla och blaskiga dag och önskar gänget på Stigs Gräv lycka till med generationsskiftet!

Tags:

Kategori: Nyheter