Gösfiske runt stugknuten

14 juli, 2022 Läs mera
Gösfiske runt stugknuten

Foto: www.top-catch.se

När Stora och Lilla Sinnerns fiskevårdsområde tog beslutat att påbörja isättning av gös i vattensystemet skapades nytillskott i sjöarnas fiskefauna, ett mycket lyckat beslut skulle det visa sig.

Sinnernsjöarna är typiska vildmarkssjöar med mycket god vattenkvalitet. Stora Sinnern har en areal på 230 hektar och med ett maxdjup på 25 meter. Lilla Sinnern har en areal av 114 hektar och ett maxdjup på 5 meter. Båda sjöarna ingår i Alsteråns huvudavrinningsområde och förbinds med ett smalt, men farbart sund. Sjöarna har ett rikt djur- och växtliv och huserar hela 13 fiskarter, bland annat abborre, benlöja, gärs, gädda, lake, sutare, ål och gös. Just gösen är vi ute efter idag när vi besöker vattendraget. Gös har planerats in i omgångar sedan 2001 och stödinsättningar görs kontinuerligt sedan dess för att svara upp till det ökade
fiskeintresset som skett sedan ryktet om grov gös spridit sig bland landets sportfiskare. Gösen finns i både Stora som Lilla Sinnern men de håller helst till i den större. Gösen här anses hålla hög vikt och är därför ett attraktivt besöksmål för både lokala sportfiskare som utsocknes.

Perfekta förhållanden för gös
Stora Sinnern är djupare än tio meter, mot Ekeby sidan är djupet runt 25 meter, där trivs gösen då den gillar att vistas på djupt vatten. Ute på frivattnet, speciellt nu under den varmare årstiden, trivs gösen mycket bra och tillbringar gärna sina dagar. För att få de bästa tipsen kontaktade Innehåll högsbybördige Oscar Nordahl.
– Sinnern håller ett fint bestånd av gös. Jag fiskade mycket här som liten då familjen hade sommarstuga så sjöarna låg runt stugknuten. På den tiden fanns ingen gös vad jag vet utan det var först runt 2014 jag blev medveten om att fisken fanns i sjön. Jag träffade på en tysk turist som undrade vad han gjorde för fel och vilka beten han skulle välja för att få gädda. Jag gav han lite tips om drag och hans svar var att han redan hade testat det men bara fått gös. Då höjde jag lite extra på ögonbrynen och noterade allt han sa kring hans gösfiske.

Fiskemetoderna är många, leta dig fram
Trolling med wobbler, vertikalfiske, spinn eller jigg. Till och med mete kan löna sig i perioder. Våga testa olika beten och variera fiskedjupet var tipset vi fick av gösexperterna i bekantskapskretsen.
– Tipsen var nog inte så dumma förklarar Oscar. Det viktigaste här i sjöarna är att vi inte fiskar efter gös djupare än åtta meter. Oavsett om de står djupare så anpassar vi oss inte till det. Allt för att skona fisken då de har svårt att tryckutjämna när de väl tagit betet från ett större djup. En fisk fångad djupare än åtta meter bör aldrig återutsättas och just catch & release är något som förespråkas här i Sinnern. Vid branterna och på de friliggande grunden tas också fina abborrar och riktigt grov gädda finns också i hela sjön. Så det gäller att anpassa utrustningen till att det eventuellt kan kliva på riktigt grov fisk. Fiskekortet för vuxen per dag ligger på ynka 100 riksdaler, möjlighet till att hyra båt finnas och dessa bokas genom Sandholms Färg och Golv i Högsby. Observera att fisk mellan
45 och 65 centimeter är de som får tas med hem, max två per dag. All annan storlek ska återutsättas.

Ro drag eller trolling kan vara mycket effektivt
Så vilka är tipsen om vi ska in och finlira dem lite?
– Ro drag eller lätt trolling är alltid effektivt för att finna gösen då djupet de ställer sig på varierar med årstiden. Wobblers i grälla färger i kombination med vitt är alltid giftigt. Jag tänker mest på gult och rött som alltid brukar resultera i kontakt med fisk. Är det trögt så testa vertikalfiske, spinnare eller klassisk jigg. Sjöarna håller bra medelvikt på gösen, mellan 1 och ett halvt upp till 3 och ett halvt kilo ligger dem på och det är riktigt fina fiskar. Men de har vuxit till sig under åren som gått sedan första isättningen 2001 så det finns rejäla baddare i sjöarna med.

Vi på magasinet Innehåll tackar Oscar för tipsen och beger oss ut på sjön för ett par timmars gösfiske i gassande sol. En del av redskapen och betena vi har med oss har vi på morgonen inhandlat på Sandholms Färg & Golv som utökat sitt utbud av fisketillbehör och beten för att passa alla. Vi rodde sakta ut och hoppades på ett riktigt bra gösfiske, fram till att himlen öppnade sig och ett kraftigt åskoväder drog in. Så det var bara att vända om, dyngsura…Men vi kommer åter, garanterat.

Skitfiske på er där ute!

Tags:

Kategori: Nyheter