Garbomuseet

8 juni, 2023 Läs mera
Garbomuseet

Den 6 maj höll Garbosällskapet årsmöte och i samband med detta valdes Henrik Scheutz till föreningens nya ordförande.

– Jag har varit en aktiv och engagerad medlem sedan länge och nu ska det bli en spännande utmaning att vara med och driva sällskapet, säger Henrik som bor i Stockholm men som genom sin mormor har anknytning till bygden.
Henrik har ett allmänt intresse för äldre svensk film och har varit fascinerad av Greta Garbo ända sedan barnsben. Livssagan om flickan som växte upp under fattiga omständigheter men blev en av världens mest kända och rika filmstjärnor kan inte annat än väcka respekt och beundran.
År 1987 åkte Henrik till USA för första gången med förhoppningen att få en skymt av den skygga aktrisen. Tyvärr blev det inte så och Henrik fick heller aldrig svar på något av de många brev han skrev till Greta. Men, 30 år senare var Henrik åter tillbaka i USA och denna gång fick han träffa Gretas brorsdotterdotter Gray Horan som gav honom en unik privatvisning av lägenheten där Greta Garbo bodde i nära 40 år fram till sin död.
– Det var en stor upplevelse att få vandra runt i Gretas hem där hon levde och tillbringade sina dagar. Våningen innehöll flera gästrum, sovrum och en stor salong med magnifik utsikt över East River, berättar Henrik som fick tillåtelse att fotografera och filma under sitt besök i våningen.
Greta Garbo dog 1990 och ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm, men legenden om henne lever vidare.
– Intresset för denna gåtfulla ikoniska Hollywood-stjärna är alltjämt väldigt stort och Garbomuseet innehåller en fantastisk och intressant utställning om hennes liv och person. Förutom bilder och filmer från Gretas karriär innehåller visningen också föremål som hon har ägt vilket är väldigt mäktigt eftersom dessa ting varit en del av hennes vardag. Min ambition är att alla som vill ta del av historien om Greta Garbo ska kunna göra det genom museet, det kommer därför vara öppet så mycket som möjligt under Högsbydagarna och sommaren, avslutar Garbosällskapets nya ordförande.

Garbomuseet i Högsby
Öppet juli – augusti, måndag- fredag kl 11-15.
Öppet året om för gruppbokningar!

Tags:

Kategori: Nyheter