Företagsdag

30 mars, 2023 Läs mera
Företagsdag

Günther Mårder föreläser på Fröviskolan. Birgitta och Christina vid företagsbesöket vid Vette Småland.
Conny Israelsson på Vette Småland.

Allt har ett värde

Under en heldag fick vi på Innehåll möjlighet att närvara när Företagarnas VD Gunther Mårder gästade Högsby.

Dagen startade med föreläsning för niondeklassarna på Fröviskolan där frågorna från åhörarna haglade. Någonting som både förvånade som gladde föreläsaren.
– Det var rackarns så frågvisa de var, riktigt, riktigt skoj att de var så intresserade. Det blir en extra dimension till hela föreläsningen när jag som föreläsare får gehör och skapar dialog, mycket glädjande.
Föreläsningen hade fokus på ambitioner och vad man ville uppnå med sitt liv. Vad som är viktigt och vilka drömmarna är.
– Det handlar om att välja men också att kunna välja bort. För ungdomar i den här åldern är frågorna många, framför allt vart livet kommer ta mig. Det är också det man från beslutsfattarnas sida måste fokusera på. Att skapa mervärden i hembygden vilket lockar ungdomarna åter eller till och med väljer att stanna kvar när de gått ut skolan och skaffat sig en utbildning.

Företagarstipendium till Vette Småland
Under eftermiddagen väntade besök på Vette Småland i Grönskåra där Magnus Sandholm, ordförande för Högsby Sparbank, överraskade bröderna Conny och Jörgen Israelsson med ett företagarstipendium från banken.
– En verklig överraskning för oss såklart, förklarade Conny något förvånad. Ett gott bevis på vart vi har fört det här bolaget sedan starten och att Högsby Sparbank uppmärksammar oss så här blir såklart en extra fjäder i hatten. En gång i tiden startade vi upp verksamheten genom att köpa och sälja delar och idag omsätter vi över 100 miljoner per år. Det är ganska stort inser vi under dagar som dessa när det blir blomster och allt.
På plats fanns också Birgittas Café som stod för det smakrika inslaget under eftermiddagen. Cafét och dess verksamhet växer så det knakar och familjen bakom ser fram emot ett välbesökt 2023 men många gäster och trevliga möten.

Kvällen avslutades ute på Stabygården
Efter provsittning och rundvisning hos Vette Småland gick färden vidare till Stabygården där Högsby Sparbank tillsammans med Företagarna bjöd på välsmakande macka innan de 130 närvarande åhörarna fick ta del av Gunthers alla tips för att få några kronor över på banken när månadens räkningar är betalda. Att allt nere i förrådet eller uppe på vinden har ett värde så länge det finns en marknad. Att en leksaksbil inköpt för ett par kronor kan inbringa 100-lappar om bara foto i kombination med en lockande beskrivning är den rätta. Gunthers föreläsning lockade fram många skratt, framför allt när han kom in på det personliga som att hamstra lådor med nyinköpt julpynt efter att helgerna är över, inköpta för några tior och nu lagerhållna ute i garaget till tiden är den rätta. Eller hur han varje natt startar i gång varmvattenberedaren för att värma vattnet i densamma när taxan är den rätta.
En fantastisk dag med mycket tankar i bilen hem under sena timman kring vad jag har i förrådet som jag kan sälja under 2023. Dags för inventering helt enkelt!

 

 

Doft av nybakat

Kärleken till Sverige innebar återkommande sommarsemestrar för familjen Eikel. År 2009 blev de också med hus när kärleken vuxit sig än starkare. Idag bakar de för glatta livet och sprider doft av nybakat över hela bygden.

– I år går vi in på det åttonde året som företagare här i Sverige vilket är helt otroligt. Min mamma Birgitta startade familjeföretaget mest för att det inte fanns så mycket annat att göra här i Björkshult, hela familjen har dessutom alltid tyckt om att baka. Jag flyttade till Sverige redan 2013 men huset vi förvärvade 2009 flyttade vi in i första 2015 permanent. Vi insåg då att vi hade plats över i huset och bestämde oss för ett sommarcafé och det har vi inte ångrat en enda sekund.

Populärt utflyktsmål sedan första dagen
När sommarcaféet slog upp sina portar för första gången blev mottagandet över förväntan och direkt spred sig ryktet om nyöppnat café i byn, i kommunen och runt om i länet. Besökarna blev fler och fler och gänget bakom verksamheten började ha öppet även under jul och plussade också på med påsk. Det dök upp förfrågningar om dop och bröllop och sedan dess har allt rullat på i rasande fart.
– 2020 blev disponentvillan, grannhuset här i Björkshult, ledigt. Vi köpte det för vi behövde större utrymme. Jag slutade också att jobba som förskolelärare och tog över familjeföretaget. Sedan dess har vi kört verksamheten på heltid. Vi kör café, fixar bakverk som vi säljer på rekoringen och levererar goda bakverk till bland annat bröllop, kalas och dop. Sockenrundan som vi startat hoppas vi ska hjälpa bygden och alla småföretagare att nå ut till nya besökare och kunder och den ser vi fram emot nu under påsken, avslutar Christina Eikel.

 

Tänk så bra allt blev

När Conny och Jörgen Israelsson startade sin verksamhet Vette Småland kunde de inte drömma om att bolaget skulle komma att omsätta 100 miljoner per år. Snacka om tillväxt, dessutom på plats i lilla Grönskåra.

Allt började med att bröderna började sälja delar av bilmärket Corvette. Delar som från början endast var ett intresse. Men efterfrågan fanns där ute på marknaden och sedan började det så sakta rulla på. Snart blev intresset en sysselsättning och också en stabil inkomst. Idag säljer bröderna 300 bilar om året och verksamheten växer så det knakar. Så hårt så man har förvärvat flera lokaler i Grönskåra för att kunna fortsätta växa. Totalt är fyra anställda i bolaget och förutom försäljning erbjuder man både service och reparationer av bilar av märket Corvette.

Det började med foton och ett par 20-lappar i ett kuvert
– För att nå ut med det vi fick över här hemma i reservdelar och motorer använde vi de forum som fanns på den tiden. Med ett par foton och ett par 20-lappar i ett kuvert fick vi en annons publicerad i någon av de motortidningar som gavs ut där i slutet av 1990. Det började ringa massor på våra annonser och allt gick åt i rask takt. Vi köpte på oss mer och mer och mer och mer samtal in blev det. Motorbörsen och motorsport blev våra kanaler och efterfrågan bara ökade och ökade, samtal om reservdelar vi ej hade började komma och vi startade aktivt en uppsökande verksamhet för att få tag på de delar som våra kunder önskade. Efter ett tag fick vi in hela bilar som vi började sälja vidare med några kronor i vinst och vi stod helt plötsligt där och efterfrågade hela bilar under köpes i motortidningarna.
– Till en början var det bara Corvette vi sålde och det är också det ni ser här idag i denna lokal. Men i våra andra lokaler hittar ni Mustang, Dodge och Camaro. Så allt har löpt på, fler och fler bilar har snurrat och marknaden har bara vuxit och vuxit. Framtiden känns positiv och vi har bestämt oss att fortsätta köra på, intresset finns där fortfarande, hobbyn har blivit en trygghet och ingen av oss är mätt på något sätt. Under pandemin växte vi än mer, många tröstade sig men en rolig bil när resorna tvingades ställas in. Bilhobbyn fick sig ett rejält uppsving känns det som. Vi märker heller inget av den kris som samhället befinner sig i just nu vilket är förvånande men såklart väldigt positivt för oss.

Fem fransmän dök upp i veckan
Inte bara svenskarna är spekulanter på det Vette Småland erbjuder. Engelsmän, fransmän, tyskar, polacker och folk från Färöarna. Den svaga kronan gör att våra objekt är väldigt eftertraktade om nu när biltransporterna söderut är mer än välfyllda är det också mer och mer vanligt förekommande att folk åker hit till Grönskåra och hämtar sina objekt och sedan kör hem dem. Nyligen dök bland annat fem fransmän upp hit till oss och körde nöjda härifrån med sina nya dyrgripar.
Conny, finns det någon anekdot du kan be-rätta för oss på Innehåll om du sammanfattar dina år här som bilförsäljare i Grönskåra?
– Ja, du, man har varit med om en del under dessa år vill jag lova. Men en del har kanske inte riktigt klarat kreditkraven för att kunna få slutföra sitt köp. En gång dök det upp en spekulant med det sista som saknades för att vi skulle kunna skriva på köpeavtalet, hela tre åkgräsklippare. Fast det roligaste var nog köparen som slängde in en VHS-spelare som det sista för att nå riktigt hem i affären. Vilka rackarns minnen man har samlat på sig, ibland drar man på smilbanden när man minns till-baka.
– Trots att vi ligger här i Grönskåra så har vi också många kunder som besöker oss för sin service. De sätter sig här och tar en kopp kaffe medans servicen pågår och en del av dem lämnar sedan lokalerna i en helt annan bil än den de nyss satt och väntade på, avslutar Conny vårt besök hos Vette Småland.

Tags:

Kategori: Nyheter