Farshults Café – tyska bakverk i småländsk idyll

13 juli, 2023 Läs mera
Farshults Café – tyska bakverk i småländsk idyll
Regnet har slutat falla och en försiktig strimma sol lyckas precis ta sig igenom det sakta skingrande måltäcket när
jag svänger in till Carmen Neumann och Stefan Pernmos charmiga hus i Farshult.

Den röda villan är inte bara parets boningshus, det är även härifrån de tillsammans driver sitt sommarcafé. I den stora trädgården finns många bord och stolar för fikasugna gäster och hela platsen andas lantlig småländsk idyll.
Stefan välkomnar mig glatt och gör en gest mot de regnblöta utemöblerna och föreslår sedan att vi går in i huset och pratar.
– Idag har inte vädrets makter varit med oss, ler Stefan och tittar mot Carmen som håller med. Men våra gäster har inte låtit sig avskräckas, de fikade här inne istället och det blev verkligen trevligt.
Bakom fikets disk syns rader av fantastiska gedigna bakverk i vackra färger blandat med smörgåstårtor och matiga baguetter.
– Carmen bakar allt här hemma och använder råvaror av finaste kvalitet, berättar Stefan stolt. Hon använder inget tillsatt socker, all sötma kommer naturligt från frukt och bär.
Paret berättar att det speciella med deras produkter är att många av dem har en smak av Tyskland. Tårtbitarna är stora och höga med annorlunda smaker såsom till exempel choklad/ägglikör, mandarin/kvarg och hallon/yoghurt. Caféets populära smörgåstårtor har ett internationellt tema med smaker från Mexico, Italien, Indien, Tyskland samt Grekland och gästerna uppskattar att de kan fika ofta med ändå prova nya tårtor varje gång.
– Jag följer inte recept, förklarar Carmen. Jag använder min erfarenhet och fingertoppskänsla och utgår från de råvaror som finns för tillfället. På detta sätt får vi ett varierande och spännande utbud även för våra stamkunder.
Fiket har en trogen krets med återkommande kunder men många nya besökare hittar också hit.
– Vi har många turister från Tyskland och även en hel del från västkusten som stannar till hos oss på sin väg till Gotland. Under vår öppningshelg kom ett stort antal personer en dag för tidigt så allt vårt fika tog slut innan premiären ens hade börjat, skrattar Stefan. Carmen fick börja om och baka hela natten!
I veckorna arbetar Stefan som gymnasielärare i Mönsterås men då det kommer in beställningar från företag, föreningar samt privatpersoner under hela året bakar Carmen på heltid. Paret vill expandera ytterligare och nu håller de på att renovera ett angränsande attefallshus för att möjliggöra fler sittplatser inomhus.
– På det sättet blir vi mindre väderberoende och mindre säsongsbundna vilket gör att vi kan ha öppet under kallare årstider också, säger Stefan. Vi älskar det vi gör och det är fint att våra kunder uppskattar oss och det vi gör.
På min väg ut stannar jag återigen vid disken för att beundra det stora vackra utbudet. Stefan pekar på en cupcake för att uppmärksamma mig på kakans topp som dekorerats med ett tunt, tunt täcke av
guldigt glitter.
– Carmen smyckar allt med lite glitter, säger han leende. För vet du, livet kan aldrig få för mycket glitter!

Tags:

Kategori: Fika