En stabil hand på en skakig marknad

30 mars, 2023 Läs mera
En stabil hand på en skakig marknad

Räntehöjningar och höga elpriser skapar oro inför fram-tiden, speciellt för dem som går i tankar kring att förvärva en bostad. Hur ser marknaden ut och vad ska man tänka på kring en kommande affär?

Innehåll stämde träff med Michaela Carlson på Fastighetsbyrån för att göra en analys och blicka framåt kring bostadsmarknaden i Högsby kommun. Kontoret öppnade i maj 2020, precis när pandemin slagit sina klor i landet. Tidigare fanns man på plats inne på banken men i samband med flytten till Wickbergs tidigare lokaler fick bolaget ett tydligt skyltfönster längs Storgatan.
– Flytten gav oss större möjligheter att bearbeta marknaden, jag kunde enklare finnas på plats när kunderna önskade och vi började även med att möta kunderna och anordna visningar på helgerna, något som direkt blev mycket uppskattat. I Mönsterås finns vi närvarande dagligen. Här i Högsby finns vi tillgängliga för bokningar flera dagar i veckan. Målet är såklart att vi ska bli ännu mer närvarande i framtiden, allt för att hjälpa nuvarande eller framtida kommuninvånare med allt kring deras försäljningar eller köp.

Lokal närvaro är ytterst viktig
För att lyckas på en liten marknad är den lokala närvaron ytterst viktig. För Fastighetsbyrån är det en självklarhet.
– När jag gick ut gymnasiet i Oskars-hamn hamnade jag direkt hos Otto Sjö-kvist i Mönsterås. Jag hade gjort mitt examensarbete hos honom och han anställde mig som assistent. Han har alltid trott på mig och såg min potential och vågade satsa på mig så 2017 började jag plugga till mäklare. Jag drömde som liten om att bli mäklare inom värdepapper, men fastighetsmäklare passar mig perfekt. Så efter två år var jag utbildad och klar, under 2019 gjorde jag min första dag som utbildad mäklare och med fokus på Högsby. Högsby är en perfekt marknad för mig med nära kund-relationer vilket jag uppskattar mycket. Numera har jag också lantbruksutbildningen inom mäklaryrket i bagaget vilket skapat nya möjligheter. Bostadsmarknaden i Högsby är en attraktiv sådan för både sälj-aren och köparen och den har alltid legat mig varmt om hjärtat vilket gör att jag får en mer personlig relation med kunderna.

Bostadsmarknad med stor osäkerhet
Sverige har en hög inflation, räntehöjningar och skenande elpriser. Detta smittar såklart av sig även på den tidigare så glödheta bostadsmarknaden. Michaela får utveckla vidare.
– En av de vanligaste frågorna jag får är ifall det är läge nu, läge för att antingen sälja eller köpa. För köparen kan det vara bra fyndläge nu, finns bufferten redan så har man en fördel på marknaden, helt klart. För säljaren kan det vara lite kämpigare just nu att få ut det där lilla extra av affären och det syns märks också i att de båda har svårt att mötas på en nivå där både säljare och köpare blir nöjda. Fler och fler väljer att avvakta en stund med att sälja och lägger kanske ut sin bostad under ”På-gång” i stället, där fastigheter som vill ut på marknaden samlas inför hugade spekulanters ögon. Vi som mäklare här i Högsby ser en fortsatt stor efterfrågan, framför allt på villor men även bostadsrätter och andra typer av fastigheter efterfrågas. I våra mindre orter, exempelvis Ruda, ser vi också att efterfrågan bland utländska spekulanter ökar vilket öppnar upp en ny marknad för oss. Det är väldigt många tyskar som fastnar för kommunen och historiskt så har just tyskar älskat Högsby kommun.

Ta hjälp av oss mäklare är bästa tipset
Michaela, i tider som dessa, kan du ge era bästa tips för både säljaren och köparen?
– Absolut. Det enklaste är att skapa en god relation med en kompetent mäklare som är påläst och finns stabilt genom hela affären. Men om du vill ha lite tips så kan vi väl börja med våra tips för säljaren.

• Sälj först, köp sedan. Tidsplanera med goda marginaler, stressa inte.
• Välj en mäklare som kan och har koll på den lokala marknaden.
• Se till att just din fastighet sticker ut lite extra men utan att lägga in en förmögenhet i någon renovering. Är marknaden mättad är det såklart extra viktigt.
• Läs på och skanna av marknaden innan. Hur ser prisbilderna ut och få koll på aktuella försäljningar. Värdera huset så du går ut på marknaden med en uppdaterad förväntan.

Och för köparen, vad finns det att tänka på?
– Ja, du, väldigt mycket faktiskt men jag ska försöka lista det viktigaste.

• Sondera terrängen, läs på, hitta dina objekt och gå på många visningar. Vi har digitala visningar vilka har blivit superpopulära att deltaga i och det ger köparen en bra koll på bland annat budgivning och slutpriser.
• Förhandla. Ett högt utgångspris ska inte avskräcka. Det kan gå att möta en säljare på en nivå där båda blir nöjda. Det handlar mycket om att ge och ta just nu.
• Räntor och höga elpriser gör att du inte ska lita blint på
summorna som anges i säljarens/ mäklarens kalkyl. Våga ta för dig runt ditt framtida bostadsköp, räkna på förbrukningen hemma på kammaren i stället för att stirra dig blind på angivna historiska kostnader och lita på dessa. Våga vara
den ifrågasättande och håll själv i taktpinnen.

Michaela, något sista att ta med innan vi säger hej då?
– Glöm inte att ringa oss även om du löser din försäljning eller ditt köp privat. Vi finns där och hjälper gärna till med allt det administrativa, både innan och efter. Kanske är det så att det tar emot att kontakta en mäklare när man löst allt det andra själv men för oss är det absolut inga problem utan vi ser det som en extra tjänst att tillhandahålla. Just delen kring det komplicerade pappersarbetet!

Fakta Michaela Carlson

Ålder: 27 år
Familj: Sambo, två hundar, en katt, en häst
Fritidsintressen: Jakt och hästen
Äter helst: Viltkött eller raggmunk, måste jag välja?
Äter inte: Ärtsoppa
Favoritresmål: Mallorca i somras tog mig med storm. Jag såg det på ett helt annat sätt än tidigare utan en massa måsten
Drömresemål: Franska Rivieran och USA, jag bara måste få åka dit. Men det ligger längre fram. I år hoppas jag på att få åka till Island.

 

Kategori: Nyheter