Byggloppis Småland i Lillsjödal

26 oktober, 2023 Läs mera
Byggloppis Småland i Lillsjödal

Tom Kischnick och Andy Werba är kompisarna som lämnade Tyskland för att bosätta sig i Småland och tillsammans starta en byggloppis i Lillsjödal.

– Detta var minst sagt en spontan idé som vi nu genom hårt arbete håller på att förverkliga, säger Tom.
Lillsjödal är ett gammalt stationssamhälle som växte fram under 1870-talet och många av de byggnader som då uppfördes längs med byvägen finns kvar än idag. Den gamla handelsboden samt den intilliggande skolbyggnaden har båda stått orörda sedan lång tid tillbaka men nu har Tom och Andy köpt dem med intentionen att driva en byggloppis där de säljer traditionellt byggmaterial.
– Många häromkring köper gamla hus och det kan vara svårt att hitta byggnadsmaterial som passar dem som önskar renovera men samtidigt bevara husets ursprungliga karaktär, berättar Tom.
Tom och Andy har fått tillstånd att riva skolan eftersom den är i alltför dåligt skick för att kunna renoveras men innan det sker ska duon rädda så stor del av byggnadsmaterialet som de kan.
– Byggnaden består av mängder gamla fönster, dörrar, handtag, takpannor, balkar, spisar, kakelugnar, beslag, tak, golv och allt du kan tänkas behöva för att kunna renovera ett gammalt hus med antika produkter och detaljer. Dessutom innehåller huset ett stort antal gamla tavlor, trasmattor och massa andra äldre föremål som tidigare tillhört en man som drev en antikvitetsaffär. Dessa vackra saker kommer vi sälja i vår loppis som vi driver parallellt med bygg-loppisen, förklarar Andy.
Förutom det material som finns i byggnaderna köper killarna även in byggprodukter från andra ställen och de kan hjälpa sina kunder att hitta det mesta.
– En besökare som strosade omkring inne i rummen bakom handelsboden hittade ett länge eftertraktat golv och en annan kund önskade få köpa ett av rummens tak. Vi sa att vi fixar det, skrattar Tom. Eftersom vi båda bor i varsitt hus bara ett stenkast härifrån kan vi också erbjuda flexibla öppettider samt möjlighet för kunden att förvara materialet här tills de önskar hämta det.
Lanthandeln som byggdes cirka år 1870 fungerade även som Lillsjödals postkontor och inne i den gamla affären finns originalinredningen vackert bevarad. Längs med ena väggen står en helt fantastisk stor apoteksmöbel med små, djupa lådor som innehållit kryddor, medicin och mycket annat.
– I en av dessa lådor hittade vi en 100 år gammal obruten originalförpackning med nejlika och doften var fortfarande stark. I en annan låda hittade vi mintpastiller och i en tredje aspirin, berättar Tom.
Varje dag hittar Tom och Andy nya skatter i husens alla skrymslen och vrår. I en låda hade den tidigare affärsinnehavaren packat ner liggare där alla kunders inköp noggrant registrerats och där går bland annat att läsa att Gunnar den 14 februari 1935 köpte sill, ärtor, snus och ett halvt kilo ister.
– Vi lär oss hela tiden mer om de saker vi hittar och ofta är det våra äldre kunder som känner igen ett föremål och förklarar dess användningsområde för oss, säger Andy.
Inför öppnandet av Byggloppis Småland har det varit en intensiv period för Tom och Andy som utfört stora markarbeten på byggnadernas framsida för att skapa ett mer välkomnande intryck för sina gäster.
– Drömmen är att detta ska bli en samlingsplats där våra kunder kan strosa runt bland föremålen på loppisen och njuta av vackert byggmaterial. En mötesplats där människor kan dricka en kopp kaffe tillsammans framför en brasa och utbyta historier och erfarenheter, säger Tom.
Framtiden ser ljus ut och killarna hoppas nu att fler kunder ska hitta till deras byggloppis och att de ska kunna utöka sitt samarbete med olika företag än mer framöver.
– Vi vet utvecklingsriktningen som vi önskar för vår verksamhet men vi låser oss inte vid en alltför detaljerad plan eftersom risken då är stor att vi missar spontana möjligheter. Saker och ting brukar lösa sig till det bästa om du låter det utvecklas fritt, ler Andy avslutningsvis.

Tags:

Kategori: Nyheter