Bra syn ska vara en rättighet för alla

27 oktober, 2022 Läs mera
Bra syn ska vara en rättighet för alla

Hos Opticur i Högsby står omtanken om det lokala likaväl som det internationella högst upp på agendan. Målsättningen är att alla, oavsett ålder, kön eller härkomst, ska ha rätt till fullgod syn.

Ingela Munther möter oss i lokalen på Storgatan i Högsby. I butiken trängs kunder över alla åldrar och servicenivån verkar upp-skattas mycket väl, en av alla de beståndsdelar som Ingela beskriver har varit avgörande i att bygga upp verksamheten i Högsby.
– Jag är övertygad om att för att lyckas på mindre orter i all den konkurrens som finns på nätet, av kedjor och ifrån större städer som lockar den shoppingsugne, måste vi som verkar här i Högsby fokusera på det där lilla extra. Kundservice och omtanke väger då extra tungt och jag vet att det är till vår fördel i konkurrensen.

Glasögon redan i femte klass
För Ingela har det här med glasögon varit en stor del av hennes liv.
– Jag växte upp i Målilla och när jag började få sämre syn där på mellanstadiet bar det av till optikern i Hultsfred. En fantastisk man drev butiken och tog så väl hand om oss alla.

Han hade en omtanke om kunden som var enastående och jag kände redan där att jag skulle vilja arbeta med något liknande när jag blev stor. Mina första glasögon fick jag i femte klass och följde gjorde ett återbesök en gång om året. Han hade alltid samma fokus på oss kunder och mer och mer bestämde jag mig.
När sedan Ingelas dåvarande pojkvän fick uppdraget att skapa marknadsföring i samtliga butiker hos glasögonkedjan blev hon mer och mer influerad.
– Jag var med ute i butikerna och planerade kampanjen. Så väl hemma igen sökte jag utbildning för att bli optiker och blev som en av 16 antagen till utbildningen på första försöket. I samma veva hade jag ringt dåvarande optiker, kvinnan som tog över efter den fantastiska manliga optikern i Hultsfred, och frågat om jag fick gå bredvid ett par dagar bara för att känna om det var det rätta för mig. Efter dessa dagar var jag helt fast för yrket och sedan rullade allt bara på. Jag började på Borensberg 1988, en 2-årig grundutbildning till verkstadsoptiker, mycket hantverk följde på utbildningen och sedan väntade två år ute hos optiker. Efter att jag också läst kontaktlinsutbildningen så var jag, efter 4,5 års studier legitimerad optiker.

Med egen butik redan 1998
Åren går snabbt när man har roligt sägs det. För Ingela gick åren i rasande takt och helt plötsligt, efter ett par år på butiken i Hultsfred där allt en gång hade sin början, stod hon som egen företagare i Hultsfred.
– Jag tog över den andra butiken när den blev till salu 1998 och drev den till 2013. Skaffade butik i Kisa 2010 som jag drev till 2019 och sedan väntade då jobb på butiken i Högsby hos Christer som då drev butiken här på Storgatan. År 2020 tog jag över den och sedan dess är det fullt fokus på att driva butiken här. Genom mitt stora intresse för människan och varm omtanke om allt och alla så har vi framgångsrikt lyckats skapa en plattform där kunden kan känna sig trygg. Genom god kundservice och kort tid mellan besök och färdig produkt, håller vad vi lovar, dessutom alltid i tid!
– Jag är också utbildad massör, terapeut och brinner för näringslära och hur våra hjärnors biokemi fungerar. Bland annat vad vi utsätter oss för genom vad vi stoppar i oss och vad vi tar oss för. Därigenom vet jag vad dagens skärm och mobilanvändande gör för våra ögon och våra kroppar. Någonting som hjälpt mig mycket i mitt yrke och skapar en professionell, extra, relation med kunden. Genom att spel och mobiltillverkaren vill dopaminbelöna våra hjärnor och därför ger våra ögon impulser av blått ljus, blir vi mer och mer beroende av skärmtid. Ungefär på samma sätt som annat beroende, oavsett om det handlar om socker, tobak eller alkohol. Allt handlar om att ge hjärnan impulser av välbefinnande. Synen tar mycket skada av just det blåa ljuset som i sin tur skadar gula fläcken i våra ögon. Detta ser vi mer och mer bevis på i barn och ungdomars syn. Så också såklart även här i Högsby.

Många projekt under åren
För Ingela handlar livet om att leva rätt och ge något åter till planeten och allt levande som verkar här. Därför bedriver hon sociala projekt i Gambia och tidigare även i Peru.
– Peru besökte jag under 2021 i projektet ”Vision for all”. Numera är det Gambia som gäller och vad det handlar om är att hjälpa alla att ha rätt till sin syn. Men vi lägger också golv i skolor och tillverkar skolbänkar där nere. Jag är ju helt fristående så jag gör det jag själv brinner för och på vilket sätt jag vill utan att bli dragen i örat. Som en del i allt det vi har pratat om startar vi nu också ett projekt här i Högsby. Vad det handlar om är att jag vill uppmana alla föräldrar att kolla sina barns syn. Dålig syn kan gömmas i saker som att vuxna reageras på att barn inte vill läsa eller har svårt att koncentrera sig. Egentligen går det hand i hand. Så som en del kan en synundersökning vara en bra investering. Så vi vill uppmuntra till att kolla barnens syn en gång om året och bjuder därför på en gratis synundersökning. Vid köp av ett par glasögon bjuder vi på ett extra par glas. Erbjudandet gäller hela vägen upp till 14 år och vi hoppas vi genom denna satsning kan hjälpa till lite extra i bygden. För ingen ska behöva dra in på barns rätt till ordentlig syn. Det finns inte i min värld, extra viktigt nu när närsyntheten ökar på grund av plattor och mobiltelefoner. Ju sämre syn du har ju närmare skärmen måste du sitta. Med tanke på att du lägger på 27 kilo extra på sjunde halskotan när du tittar på skärm framåtlutad så är det en viktig insats vi nu möjliggör tillsammans med de vuxna som finns runt våra barn och ungdomar. Dessutom har vi kryddat erbjudandet så att de som bokar synundersökning fram till den 15 november, oavsett ålder, bjuds på synundersökningen. Ytterligare en investering som vi hoppas kan hjälpa fler än en att åter få en god syn, avslutar Ingela hoppfullt.

 

Fakta Ingela Munther:

Ålder: 58 år
Familj: 2 vuxna barn samt häst, hund, katter och höns
Bor: Målilla
Fritid: Hästar, spela saxofon samt piano
Äter helst: Grönt och bra proteiner
Äter inte: Socker och mjöl
Favoritresmål: Gambia där jag har mina välgörenhetsprojekt
Drömresemål: Island. Landskapet, vilda islandshästar och varma källor lockar mig mycket.

Tags:

Kategori: Nyheter