Barfota till Stockholm

30 september, 2022 Läs mera
Barfota till Stockholm

Vilken kvinna hon var, Maria Charlotta Johansson, mer känd som ”Mor Lotten”. I sin ungdom traskade hon barfota hela vägen till Stockholm för att kunna förverkliga sina drömmar om ett liv ut ur fattigdom.

När tipset från Mor Lottens barnbarnsbarn Bengt Lundholm nådde redaktionen visste vi direkt att det var något vi bara måste skriva om. Nu är vi där, en artikel om denna fantastiska kvinna ska det bli. Mor Lotten föddes 1848 i Mörlunda socken och kring hennes livsöden har det skrivits både en och två rader under alla år. Längs Jonas Stolts Kyrkväg mellan Högsby och Basebo passeras också torpet där Mor Lotten kom att spendera en stor del av sitt liv.

Bodde i en jordkula

I sin ungdom gick Charlotta ända till Stock-holm för att försöka hitta ett jobb ut ur fattigdomen för sig och sin familj, den största delen av vägen gick hon barfota, allt för att inte slita för mycket på skorna. Väl hemma i Småland igen flyttade hon och kärleken in i sitt första gemensamma hem, en jordkula utanför Kalvenäs i Berga. Där fick sängen plats, en eldstad samt Charlottas vävstol, ett redskap som kom att bli avgörande för familjens överlevnad och som tryggade inkomsten inför det som komma skulle.

 

Ensam byggde hon stugan

För 30 riksdaler, pengar som lånades och sedan återbetalades med hjälp av pengar från det som syddes och vävdes, köpte Mor Lotten och hennes man en liten stuga i Söreberg, Släthults by. Stugan plockades ned i beståndsdelar. Fönster, dörrar och karmar bars genom skogen till platsen i Kalvenäs där stugan i dag står, vackert bevarad av Bengt Lundholm. De större delarna av den köpta stugan transporterades med häst och vagn. Mor Lottens make var klen och orkade endast sy så Charlottas dagar använde hon till att röja marken och gräva grunden till det som skulle bli familjens nya hem. På nätterna skötte hon galant vävstolen nere i jordkulan så familjen kunde betala lånet åter och överleva. När stugan stod klar hade den byggts av Mor Lotten allena och bara det är en fantastisk bedrift av en fantastisk kvinna.

Skandinaviens äldsta person
Familjen bestod till slut även av fyra barn, två söner och två döttrar. De två sönerna emigrerade till Amerika, den äldsta, Oskar, lämnade Sverige 1902. Den yngsta flickan, Alida, blev hemmadotter och vid sin död 1956 hade Mor Lotten hunnit bli 108 år gammal. Under hennes livstid hade fem regenter styrt Sverige och när Mor Lotten somnade in var hon Skandinaviens äldsta person.
Vilket livsöde! Läs gärna boken som Bengt Lundholm skrivit om Charlotta Johansson, ”Mor Lotten”, och besök gärna platserna längs Jonas Stolts Kyrkväg där torpet idag finns väl bevarat.

Tags:

Kategori: Kultur, Nyheter