Äppelodlingen på Berga Gård i tryggt förvar

När Claes Mark fick höra att de 2000 äppelträden på Berga Gård skulle avyttras såg han möjligheten att kunna expandera sin verksamhet genom bolaget Markcider i Gässhult. Sedan dess vårdas träden på Berga Gård med mycket kärlek och nu är det snart dags för årets skörd.
Utbildad skogsinspektör som spenderade 12 år i England för att studera ciderproduktion. Där har ni bakgrunden till att Claes Mark 2010 åter flyttade hem med en vision. Svenskarna skulle börja dricka massor av cider producerat av Markcider i Gässhult.
– När jag blev inbjuden till cidertillverkaren i England stod hundratusentals äppelträd i full blom. Jag blev helt tagen av miljön, luften, naturen och frågade lite på skämt om det inte fanns jobb åt mig. Det gjorde det och där blev jag sedan kvar, långt ifrån den svenska granskogen som tidigare varit min arbetsplats. 2012 åter-vände jag till England för att införskaffa 310 cideräppelträd samt 40 ciderpäronträd som hittade till jorden ute i Gässhult.
Gör allt själv
Med sina totalt 2 600 träd att sköta om inser man att Claes förvärv av odlingen på Berga Gård är ett stort sådant.
Hur hinner du med, många anställda måste det väl ändå finnas?
– Nej du, detta är ett enmansföretag. Jag gör precis allt själv. Jag designar etiketter, rengör flaskor, kör ut leveranser och åker på marknader och mässor. Jag försöker dessutom hela tiden hitta på nya smaker och kombinationer för att öka på sortimentet. Cider kallas ju drycken som innehåller alkohol och must är den helt utan alkohol. Så det ska också hållas isär. Det finns idag produkter baserat på eller med inslag av äpple, päron, vindruvor, tranbär samt vinbär.
För den icke så insatta är djungeln bland alla cider och mustsorter ute på marknaden ganska snårig. Claes, kan du hjälpa oss och beskriva dina produkter lite närmare?
– Min cider är en torr sådan och helt utan bubblor. Med sina fem procent alkohol påminner den om vitt vin, ett svagt sådant. Cidern ska vara jäst och innehåller därigenom alkohol och musten är ju ojäst och därför också utan alkohol. Den småskaliga produktionen kommer starkt och produktionen ökar i hela landet vilket är exakt det som behövs.
Nu är det skördetider och musteriet går på högvarv, sover du något?
– Nu är det lite hektiskt och det ligger skördade äpplen både inne och ute. Folk lämnar även in sin frukt här i alla dess former så just nu är det lite väl påfyllt. Men det är skoj, det är ju det här jag brinner för och odlingen i Högsby kommer att bli en riktig succé i framtiden med lite extra kärlek här under de kommande åren. Nu är det skördetid också och med den ökade efterfrågan på mina produkter så gäller det att skörda medan man kan. Det går åt ungefär sex kilo äpplen för tre liter färdig must så mellan oktober och december har jag att göra, minst sagt, avslutar Claes med ett skratt.
Kategori: Nyheter